Доступність посилання

ТОП новини

День в історії – 20 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 20 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – 20 вересня пророк Мухаммед переселився з Мекки до Медини, завершилося об’єднання Італії, імператор-канібал Бокасса втратив владу, а Олександр Лукашенко знову став президентом.

20 вересня 622го року - Пророк Мухаммед разом зі своїми прихильниками залишає Мекку і переселяється в Медину, населену іудеями. Тут він створює першу мусульманську громаду, вона будує першу мечеть. Пізніше, за часів правління халіфа Умара, перший день року за місячним календарем, коли відбулось переселення (гіджра) Мухаммеда, визнають початком мусульманської ери.

1246 в Орді за відмову вклонятися ідолам страчують великого князя київського Михайла.

1870 - Через десять років від дня офіційного оголошення про створення Італійського королівства, завершується об''єднання країни. Після початку франко-італійської війни 2 вересня французи залишили Рим і 20 вересня в столицю папської області входять італійські війська. Італія анексує Папську область і 9 жовтня проголошує Рим столицею королівства. Папа Пій IX, противник італійського об''єднання, відмовляється вести переговори з новою владою і оголошує себе "ватиканським в''язнем".

1919 - Газета “Правда” висуває гасло “Пролетар! На коня!”

1959 - звільнений 9-ма днями раніше з лав американської морської піхоти за прорадянські погляди Лі Гарві Освальд вирушає до Радянського Союзу.

1963 - У виступі на сесії Генеральної Асамблеї ООН президент США Джон Кеннеді (той самий, в якого стрілятиме Лі Гарві Освальд) пропонує Радянському Союзу працювати разом над програмою польоту людини на Місяць.

1979 - Давид Дако, колишній президент Центральноафриканської республіки, за підтримки 700 французьких спецназівців захоплює владу в країні і оголошує про повалення самопроголошеного імператора Жана-Бедела Бокасси, (котрий перебуває з візитом у Лівії) і відновлення республіки. Завершується 13-літнє правління Бокасси - масові репресії, беззаконня, а сам імператор ще й виявився людожером.

1999- На Тайвані землетрус силою 7.6 балів забирає життя 2.6 тисяч людей і 100 тисяч людей робить бездомними.

А у 2001 Олександр Лукашенко став президентом Білорусі. Як писав Курт Вонегут – отак воно.
XS
SM
MD
LG