Доступність посилання

ТОП новини

Нічні заворушення й погроми в Будапешті спантеличили й налякали угорську політичну еліту


Василь Плоскіна Угорщина, 19 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Сум’яття й розгубленість панують серед угорських політиків після минулої ночі, коли кілька тисяч розлючених демонстрантів штурмували будівлю національного громадського телебачення. Вони вимагали відставки чинного ліво-ліберального уряду і не церемонилися при цьому зі стражами порядку. Як наслідок, телецентр лежить в руїнах, півтори сотні осіб поранено, а угорський політикум стоїть на роздоріжжі, адже мало хто в Угорщині сподівався такого радикального повороту подій, який зовсім не нагадує демократію.

Перші загрозливі нотки на адресу уряду прозвучали в понеділок удень. Перед угорським парламентом зібралося кілька сот громадян, обурених висловлюваннями чинного прем’єр-міністра Ференца Дюрчаня на закритому засіданні соціалістичної партії щодо політичного курсу країни минулих років. А вже вночі – це трапилося приблизно о першій двадцять по півночі – в поліцейських на майдані Свободи, які охороняли будівлю телецентру, полетіла бруківка, в хід пішли кулаки, ноги, палиці, на вулиці стали палити легкові автомобілі, а коли поліцейські не змогли втримати натовп, демонстранти увірвалися в телецентр і розгромили фойє та кілька службових приміщень. Не виправдовуючи дії натовпу, який нагадував поведінку розлючених футбольних уболівальників, опозиційний політик Ібоя Давід, голова консервативного Угорського Форуму, сказала з цього приводу:

“Щирість пана прем’єр-міністра свідчить лише про те, що чотирирічне урядування соціалістів та лібералів відбувалося за допомогою демагогії і слідування фальшивим політичним орієнтирам. Ми маємо як наслідок кризу довіри владі з боку виборців в Угорщині. Разом з тим, я можу відповідально заявити, що наш форум був єдиною партією, яка склала свою програму, виходячи з реалій сьогодення. За це ми отримали ляпаси як зліва, так і справа”.

Заступника голови партії соціалістів Ференца Югаса демонстранти заблокували вночі, коли він хотів вийти на вулицю з телецентру. Він вважає, що вуличне політикування ні до чого доброго не приведе.

“Чесно кажучи, я за те, щоб ці речі обговорювалися в парламенті цивілізованим шляхом. Ми зіштовхнулися вночі з дуже драматичною ситуацією, не варто дискутувати зараз про те, хто в кого першим пожбурив каменюку, бо ті, хто нас слухають зараз, будуть відчувати, що політики хочуть знову ділити країну за ідеологічними принципами і ніхто не хоче взяти на себе відповідальність за те, що трапилося”.

Голова ліберального союзу Ґабор Кунце, партія якого увійшла до урядової коаліції разом з соціалістами цієї весни, так прокоментував скандальний виступ прем’єр-міністра Угорщини:

“Повертаючись до промови Ференца Дюрчаня, яка зчинила стільки гамору за останні кілька днів, хочу зауважити, що його виступ спрямований і на те, щоб нарешті покласти край політичним викрутасам і публічній нещирості правлячих політиків. Бо ж якщо ми не здатні на це, а тільки бурчимо самі до себе, то дехто з радикалів аж ніяк не вагається і пробує видобути власну користь з ситуації, що зараз склалася в країні, бодай на короткий період, але для Угорщини в кінцевому рахунку такі дії завдадуть великого удару на далеку перспективу”.
XS
SM
MD
LG