Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія стривожена рішенням Росії припинити проект компанії “Шелл” на Сахаліні


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Єврокомісія стурбована рішенням Росії закрити з екологічних причин розробку родовищ на Сахаліні, які виконує компанія “Шелл”. Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс заявив, що російські власті повинні були дати компанії час, щоб розв”язати проблеми. Дослідник Центру досліджень європейської політики Дейвід Керноган назвав інцидент радше політичним рішенням російського уряду.

Комісар Пієбалґс має намір написати листа міністру енергетики Росії Віктору Христенку, щоб запропонувати свою підтримку для вирішення проблеми навколо проекту нідерландської компанії “Шелл” на Сахаліні. Говорить речник комісара Ферран Таррадельяс-Еспунь:

“Комісар Пієбалґс справді дуже серйозно сприйняв повідомлення про скасування проекту. Аби гарантувати, що компанії захочуть інвестувати в енергетичні проекти на багато мільярдів євро, Росії потрібен безпечний і передбачуваний інвестиційний клімат – це необхідно також і Євросоюзу чи будь-якій країні. Без цього вкладати кошти в нові енергетичні проекти буде надзвичайно проблематичним, а це створюватиме непевність для майбутніх поставок енергії у світі”.

За словами речника, Єврокомісія очікує, що Москва виконуватиме всі домовленості з Євросоюзом.

Експерт Центру досліджень європейської політики Дейвід Керноган назвав несподіваним те, що проект було скасовано з екологічних причин на такій пізній стадії. На його думку, це радше політичне рішення російського уряду, який хоче перебрати на себе контроль над частково приватизованою газовою і нафтовою індустрією. Керноган упевнений, що Росія, яка успадкувала інфраструктуру з пострадянських часів, справді потребує інвестицій.

“Ось чому спроби пояснити екологічними причинами закриття проекту більше схожі на те, що російським властям не подобалося форма контракту, яка обговорювалася в 90-х роках. Іншими словами, цей контракт не давав владі Росії достатньо контролю на ринку”,- вважає європейський експерт.

Він погоджується з тим, що якщо російські інвестори хочуть вкладати в європейський ринок, то Москва має дозволяти іноземцям вкладати кошти в економіку Росії:

«Я думаю, що Росії необхідно грати пристойну роль у міжнародній економіці, але, окрім того, у далекій перспективі це було б в інтересах російської промисловості та російських громадян».
XS
SM
MD
LG