Доступність посилання

ТОП новини

Бундестаґ проголосував за “історичну” участь бундесверу в миротворчій місії ООН на Близькому Сході.


Надія Кандиба Німеччина, 20 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Німецький Бундестаґ проголосував за участь бундесверу в миротворчій місії ООН у Лівані. Проти виступили тільки представники лібералів та Лівої партії.


Головне питання, яке в середу обговорювали в Бундестазі, – участь бундесверу в миротворчій місії ООН у Лівані. Передусім голосами соціал-демократів та християнських демократів Бундестаґ підтримав таке рішення.

Історична ухвала

Його справді можна вважати історичним – на цьому наголосила й Анґела Меркель у своєму виступі. Вона ще раз повторила свої слова: «Ця місія бундесверу на Близькому сході відрізняється від інших, оскільки вона має історичний характер».

Уперше на Близький Схід вирушать німецькі солдати зі зброєю в руках. 2400 військовослужбовців патрулюватимуть на морському кордоні Лівану, щоби таким чином покласти край нелегальному постачанню зброї радикальній ісламській організації «Хезболла».

«За» і «проти»

Більшість німецьких політиків сподіваються, що місія ООН сприятиме встановленню миру в регіоні. Навіть велика частина «зелених» після тривалих дебатів та зважування всіх «за» і «проти» виступила за відрядження німецьких солдатів на Близький Схід.

Відхилила участь Німеччини у місії ООН лише більшість лібералів й усі представники Лівої партії. Критики участі бундесверу в операції, яка триватиме щонайменше до кінця серпня наступного року, звертають увагу на особливість ситуації, в якій перебуває Німеччина.

Лідер ліберальної Вільної демократичної партії Ґідо Вестервелле наголосив, що Німеччина не має бути нейтральною, коли йдеться про Ізраїль. «Але саме така нейтральність у разі конфлікту вимагатиметься від німецьких солдатів, якщо вони братимуть участь у місії ООН», – заявив політик.

Міністри оборони та закордонних справ Німеччини відкинули такі побоювання. Вони звернули увагу, що з проханням відрядити солдатів бундесверу до кризового регіону звернулися до Берліна і Ізраїль, і Ліван.

Важливе рішення

Це було одне з тих пленарних засідань, на яких обов’язкова присутність усіх депутатів Бундестаґу.

За хвилину до дев’ятої в залі з’явилася канцлер Німеччини Анґела Меркель. Міністр оборони Франц Йозеф Юнґ та глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прийшли ще раніше. Не бракувало в залі й віце-канцлера Франца Мюнтеферінґа.

І на урядовій трибуні, і в депутатському секторі порожніх крісел практично не було.
XS
SM
MD
LG