Доступність посилання

ТОП новини

Українська преса: Чому залихоманило український політичний Олімп? У що перетворився за останні 15 років Крим? Чи існує в столиці рабство?


Ірина Біла

На політичному Олімпі України не те, щоб паніка - справжня лихоманка, - стверджують “Київські відомості”. Брюсельска заява Віктора Януковича, що без референдума Україна не ввійде в НАТО, спричинило скандальний резонанс. Президент, який, як відомо, “за” вступ України до Альянсу, і прем’єр, який туди не вельми поспішає,

кинулися шукати надійні тили: Ющенко на засіданні РНБО, а Янукович – у Верховній Раді. Чи знайшли вони там розуміння – в статті “Коли бажання перевищують можливості, або Як питання з НАТО розсварило Президента і прем’єра.”. На засіданні РНБО обговорювалося і суспільна ситуація в Криму. Про те, що ж там насправді відбувається в газеті “День” розповідають кримські експерти. Цитую: “ за останніх 15 років Крим перетворився в суцільний антиукраїнський анклав, де нехтується Конституція держави і права етнічних груп ще більше, ніж це було в СРСР. Фактично всі президентські доручення не виконані, складається враження, що в Криму є тотальний саботаж рішень глави держави. Однак у цій ситуації, коли влада в країні належить не Президенту, важко сказати, чи можна щось переламати”. Докладніше – в публікації “Крим - це майже український Ольстер...”. Унаслідок змін на міжнародній шахівниці Україна опинилася в новій геополітичній ситуації і змушена вкотре вибирати між цивілізованим світом і Росією, пише газета “Україна молода”. Неоднозначні виступи Прем''єр-міністра Віктора Януковича спричинили значний резонанс не лише в Україні, а й у центрах світової політики. Розставити деякі наголоси попросила англійського політолога Академії оборони Об''єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Джеймса Шерра. Ексклюзивне інтерв’ю з ним – в сьогоднішньому числі щоденника. В цьому ж числі газета прогнозує, що днями у Верховній Раді може бути зареєстрований черговий законопроект «Про Національне бюро розслідувань України». Та чи має шанси народження окреме силове антикорупційне відомство в нових політичних умовах? Це бюро створюють вже майже 10 років, але віз i нині там. Дехто вже поставив на цій темі хрест, але спеціально для скептиків видання повідомляє: виявляється ця ідея ще не «почила в бозі» й навіть має певні шанси. А ось дописувач газети “Голос України” вважає, що ознаками розгорнутої нині інформаційної війни є не лише просування певної агресивної інформації, а й накладення табу на ту, яка для декого не вигідна. Однією з таких "чорних дірок" у свідомості українського суспільства є знання про людські раси та генетичні відмінності між ними. Просто дивовижно, - зауважує автор, - про тварин і їхні породи (раси) ми знаємо набагато більше, ніж про людей. А відсутність знань із цієї царини є причиною трагедій окремих людей і цілих народів. Про це стверджується в статті “Спадковість у міфах і анти міфах”. “Газета по-київські” привертає увагу до тварин, яких безжалісно експлуатують “кидали” – як їх називає видання, на столичний вулицях та площах. Мова – про коней, особливо поні, а то й верблюдів, які годинами змушені катати клієнтів задля поповнення прибутків своїх господарів. Про те, в який умовах здебільшого утримуються ці тварини, і як цю ситуацію коментують ветеринари – в статті “Рабство в центрі Києва”.
XS
SM
MD
LG