Доступність посилання

ТОП новини

Україну вже не вважають кандидатом на вступ до НАТО – експерт.


Марія Щур Прага, 21 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні прем’єр-міністр України Віктор Янукович удруге протягом тижня відвідує столицю Європейського Союзу та НАТО. У Брюсселі голова українського уряду планує обговорити питання підготовки ширшої угоди з ЄС. А от для НАТО Віктор Янукович тим часом новин не везе.

Владімір Сокор
За рішенням парламенту та уряду Україна відкладає розмову про членство в НАТО. Західні експерти розцінюють цю заяву як повернення до багатовекторної політики часів президента Леоніда Кучми зі значним послабленням західного вектора.

Чи відбувається переосмислення політики щодо України в НАТО?

Експерт вашинґтонської Фундації Джеймзтаун Владімір Сокор: На мою думку, ми повернулися до кучмівських часів двовекторної політики, що саме по собі є результатом слабкої політики президентської команди і самого президента. Це ситуація, коли Захід і Росія знову будуть суперничати за зовнішню орієнтацію України. Сполучені Штати вирішили, що вони не покинуть Україну. І це зрозуміло, бо Україна є ключовою державою Європи і від того, куди вона поверне, залежатиме майбутнє Європи. Зараз Захід колективно є значно послаблений, бо Америка втрачає свої позиції в Іраку, Афганістані та інших місцях, а Росія, навпаки, нарощує свої сили.

Але виглядає так, що саміт НАТО в Ризі вперше за останнє десятиліття не буде самітом розширення.

Саміт у Ризі буде самітом тверезої переоцінки. Як сказав один відомий знавець України на Заході, потрібно продовжувати політику щодо України з тим, щоб реалістично переглянути ситуацію: ми програли битву, але ще не всю війну. Тепер ми вже не можемо говорити, як говорили упродовж кількох років, про «прагнення» України щодо вступу в НАТО. В України зараз немає «прагнення» вступати в НАТО, бо громадську думку не поінформували, і тому що новий уряд, відображаючи великою мірою громадську думку, не хоче, щоб Україна була кандидатом на вступ.

Про який формат співпраці з НАТО тоді ми можемо говорити?

Ми можемо знову говорити, як це було за часів Кучми, про «ефективну співпрацю». І варто нагадати, що в ті часи, тобто ще до Помаранчевої революції, Україна була найактивнішим партнером НАТО в Центральній та Східній Європі, активнішим, ніж ті країни, які пізніше стали членами НАТО. Нині важливо продовжувати співпрацю з НАТО та проведення внутрішніх реформ, які потрібно відповідно фінансувати. Тому справжня перевірка бажання нового уряду, Партії регіонів та соціалістів співпрацювати з НАТО буде в парламенті під час голосування за бюджет.

Владімір Сокор (Vladimir Socor) – дослідник Фундації Джеймзтаун у Вашинґтоні (США), один із провідних експертів із розширення НАТО
XS
SM
MD
LG