Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Хто в домі тато?


Віола Бурда Київ, 20 вересня 2006 року. Вдруге за тиждень прем’єр-міністр Віктор Янукович відвідує Брюссель. Минулого разу його заява про те, що Україна не готова вступати в Нато викликала подив в двох українських міністрів та самого президента. Два Віктора з’ясовували хто з них правий протягом п’яти годин. Сьогодні Віктор Янукович знову спілкується з політиками Євросоюзу. Чи зміг Віктор Ющенко переконати свого опонента чи Віктор Янукович й надалі говоритиме Європі протилежне, аніж вона чула за останні півтора роки? Говорять Звуки Життя - хто в домі тато?


Водночас, ті депутати, які не увійшли до біло-синьої коаліції вважають, що такими заявами Україна знову повертається до багатовекторної політики, яка провадив Леонід Кучма. Тобто, Україна буде виглядати державою, яка ніби трошки там, трошки тут і за великим рахунком - ніде. Фактично, це перекреслює всі півторарічні зусилля, завдяки яким світова спільнота вже була переконана - Україна рухається в бік Європи - вважає БЮТівець Анатолій Семинога.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Реформи, верховенство права, членство у Світовій Організації торгівлі та боротьба з корупцією - ці тези, до яких в українців здебільшого вже виробився стійкий імунітет, лунали сьогодні з вуст Віктора Януковича під час зустрічі з президентом Європарламенту Хосе Боррелем. Власне, як прем*єр і обіцяв, нічого феноменального та неочікуваного сказано не було. Підсумовується все сказане тезою "Україна готова пройти шлях для вступу у Євросоюз." За словами кореспондентки Радіо Свобода у Брюселі Наталки Вікуліної, цей візит не став помітним у щоденних буднях Брюсельського політикуму і поки що ніякого розголосу у пресі не набув.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо відносини між країнами можна порівняти з людськими - сусідськими - стосунками - то європейці опинилися перед проблемою - як далі домовлятися з Україною? Таку ж проблему мала й двадцятитрирічна Ірина з подругою Вікою. Єдина відмінність від міждержавних стосунків - дівчата дружили, а не співпрацювали. Як вони домовляються тепер? Розповідає Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Суть непорозуміння, за словами оглядачів, полягає у складності домовитись президенту і прем’єру. Тобто Віктор Ющенко однозначно заявляє про готовність і необхідність виконання дій по членству у НАТО, а Віктор Янукович повідомляє що Україна до цього не готова і посилається на народ і необхідність проведення референдуму. Це при тому, що зовнішню політику має визначати президент. До слова сказати, питання членства, згідно з законами альянсу не має вирішуватись через референдум. Постає просте питання - хто ж має сказати останнє слово у цьому непорозумінні? Хоча експерт у конституційних питаннях Михайло Сирота вважає що не зовсім коректно переводити у площину "хто тут головний?"

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG