Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт радить Віктору Януковичу розслідувати фальсифікацію виборів 2004.


Надія Кандиба Німеччина, 21 вересня 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) - Те, що прем’єр-міністр України Віктор Янукович за останній тиждень двічі побував у Брюсселі, не пройшов непоміченим і в Німеччині. Адже таке трапляється не часто, щоб політик такого рангу так би мовити розбивав свій перший офіційний візит на дві частини. Про це та більше в розмові з науковим співробітником мюнхенського Центру прикладних політичних досліджень (Centrum fur angewandte Politikforschung) Іріс Кемпе.

Чому на Вашу думку український прем’єр розбив свій візит до європейської столиці у дві частини?

Др. Іріс Кемпе
Він хоче наголосити, що в українській зовнішній політиці й він відіграє важливу роль. Адже за зовнішню політику в Україні й надалі відповідає президент, який належить до іншого політичного табору. Хотілося б звернути увагу також на певний хаос у зовнішній політиці. Віктор Янукович хоче дотримуватися так званої багатовекторної політики, підтримуючи хороші відносини як з Росією, з Кремлем, так і з Заходом. І своїм другим приїздом до Брюсселя, своїм позитивним стейтментом на адресу ЄС, він мабуть намагається компенсувати свою стриману позицію відносно НАТО, представити себе таким чином достойним державним діячем.

А чи можна взагалі проводити ефективну зовнішню політику, якщо фактично за неї прагнуть відповідати відразу два державних діяча – президент, як це закріплено в конституції, і от тепер прем’єр-міністр?

Якщо вони дотримуватимуться одного курсу, то це не зашкодить зовнішній політиці України. Але завжди важливо пов’язувати зовнішню політику з внутрішньою. Тобто, орієнтуючись у зовнішній політиці на Захід, необхідно піклуватися також про втілення демократичних принципів в середині країни, розбудовувати ринкову економіку. Тут ще є дефіцити і ще важко сказати, які саме позиції відстоює новий прем’єр. Минуло занадто мало часу, аби робити якісь висновки. Хоча вже зараз видно, що у зовнішній політиці пріоритети Януковича та Ющенка різняться. Ющенко чітко виступає за приєднання до ЄС та НАТО, Янукович швидше за все хоче повернутися до так званої багатовекторної політики. Йому бракує чіткого прозахідного курсу.

Може така стриманість відносно НАТО і не є вже чимось таким драматичним, якщо натомість повністю присвятити себе інтеграції до Європейського союзу?

Ні, це є помилкою. Останнім часом з боку Заходу, з боку Вашингтона надходили позитивні сигнали на адресу України щодо її можливого зближення з НАТО, якщо це звичайно дозволятиме внутрішньополітичний розвиток. До-речі, також Польща, балтійські країни спочатку вступили до НАТО і лише потім приєдналися до Європейського союзу. Річ у тім, що з політичних причин набуття членства в Північноатлантичному альянсі – простіший процес, ніж приєднання до ЄС.

Що мав би передусім зробити Янукович для покращення свого іміджу на Заході?

По-перше, необхідно провести ретельне розслідування фальсифікації виборів 2004-го року, дізнатися, хто справді стояв за цими подіями, хто був причетний до фальсифікацій. По-друге, він повинен дотримуватися демократичних принципів гри. І нарешті випрацювати програму реформ і домогтися, щоб його уряд втілив їх у життя.
XS
SM
MD
LG