Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті отруйні відходи “премікс” угорської приватної фірми влада загерметизує


Про це у п’ятницю повідомив міністр охорони навколишнього природного середовища Василь Джарти. Сьогодні він відвідував Ужгород.

7 років поспіль зловмисники завозили на територію Закарпатської області хімічну речовину під назвою “премікс”. За документами, вона класифікувалася як теплостійкий наповнювач. І лише минулого року фахівці низки інститутів України встановили, що ця речовина насправді - відходи угорської промисловості, особливо небезпечні.

Генпрокуратура України за фактом порушила кримінальну справу. Як повідомив Василь Джарти, справа зараз на стадії завершення. За словами міністра, наразі ще остаточно не вирішили, як саме вчинять з відходами. Тим більше, що за висновками експертів, Україна не має можливості утилізувати “премікс”, тому доведеться чекати судового рішення.

До завершеня судового розгляду Василь Джарти пропонує запечатати “премікс” у спеціальні вагони, таким чином убезпечивши населення від його впливу. На це Міністерство охорони навколишнього природного середовища України виділить три з половиною мільйонів гривень.

На прес-конференції Василь Джарти також повідомив, що виділить зі спецфондів міністерства 70 мільйонів гривень для будівництва на Закарпатті заводу з переробки сміття.
XS
SM
MD
LG