Доступність посилання

ТОП новини

Росія тисне, а Україна пристосовується /огляд преси/.


Василь Зілгалов Прага, 22 вересня 2006 – Європейська преси пише у п‘ятницю не лише про широкомасштабну економічну експансію Росії на Захід, але й про проблеми України, як газові, так і соціальні.

Європейські видання пишуть у п’ятницю про "масштабну демонстрацію сили" з боку Росії, що полягає у намаганні Кремля переглянути умови угоди із західними нафтовими компаніями щодо розробки шельфу Сахаліну, а також у використанні участі Росії в європейській авіаційній програмі для модернізації російської промисловості. І лондонська “Таймз”, і німецька "Франкфуртер Рундшау", і французька “Ліберасьон” відзначають, що Володимир Путін розпочав своє нове турне до Європи із "козирем у 3 мільярди доларів", із російським замовленням на 22 новітніх європейських авіалайнери “Ейрбас”. Тобто, мова йде про те, що західні нафтові гіганти - “Шелл” “ЕксонМобіл”, “Тотал” - підуть на перегляд умов договору "Сахалін –2" з Кремлем , бо Росія хоче мати більше прибутків у зв’язку зі зростанням світових цін на нафту, а якщо не захочуть, тоді Росія відмовиться від мільярдних замовлень у “Ейрбас”. Європейське видання “Вол Стріт Джорнел” пише у п’ятницю, що " у черговий раз Росія надає перевагу у досягненні своїх цілей цілком безцеремонним діям" і що " Путін краще освоївся із залякуванням, аніж зі співпрацею".

А європейське видання “Інтернешнел Гералд Тріб’юн” публікує у п’ятницю статті під назвою "Український глава противиться тискові ЄС щодо реформ в Україні". Газета цитує українського прем’єра Віктора Януковича, який сказав у четвер у Брюсселі , що " він не хотів би уявляти собі процес реформ у себе вдома як відповідь на тиск з боку Європейського Союзу". У статті також йдеться про попередження Януковича, який не хотів би йти на ризик розпалювання в Україні таких протестних настроїв, як в Угорщині. І далі газета наголошує, що на фоні гальмування нав’язуваних Заходом реформ у Польщі та Словаччині, посилення влади Путіна в Росії, Янукович не хотів би поспішати". Ми не хочемо підлягати наказам, - цитує “Інтернешнел Гералд Трібюн” Віктора Януковича. Видання також зауважує, що прагматизм українського прем’єра щодо ЄС, куди його країна прямує, полягає насамперед у створенні найближчим часом спільної з Брюсселем зони вільної торгівлі, але коли його питають про конкретний графік вступу України до СОТ до кінця цього року, то Янукович знову відповідає: " Я не скажу, що ми зробимо щось сьогодні. Але я хочу сказати, що швидкість буде оптимальна згідно із масштабами, які будуть сприяти цьому прискоренню, коли закони будуть ратифіковані. Вони мають захищати вітчизняних товаровиробників, котрі могли б протистояти конкурентному тискові". “Інтернешнел Гералд Трібюн” також вказує на те, що марні сподівання Януковича на низькі ціни на газ від Росії, незважаючи на його критику "газової спадщини" своїх попередників по уряду. Це видання наголошує, що Віктор Янукович ніяк не прояснив у Брюсселі у четвер того, що Путін готовий на якісь поступки щодо газу для України, незважаючи на різке гальмування Києва щодо вступу до НАТО.
XS
SM
MD
LG