Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Естонії: другий тур, непрогнозовані шанси.


Людмила Пилип Рига, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У суботу, 23 вересня в Естонії відбудеться другий тур президентських виборів. На посаду президента балотуються два кандидати: нинішній президент країни Арнольд Рюйтель та обраний від Естонії європейський парламентар Тоомас Хендрік Ільвес. Хто буде наступним президентом Естонії, вирішуватиме тепер уже не парламент, а колегія виборців.

За останній рік Арнольд Рюйтель був замішаний у кількох скандалах і, на думку естонських аналітиків, мав незначні шанси отримати перемогу під час голосування в парламенті. Саме тому, вважають місцеві ЗМІ, його прихильники з Центристської партії та «Народного союзу» не взяли участі у перших турах голосування.

Таким чином вони свідомо довели вибори до колегії виборців. А от там у нинішнього президента є шанси на підтримку не лише центристів, а й представників регіональних самоврядувань.

Але й колишній міністр закордонних справ, європарламентар Тоомас Хендрік Ільвес сподівається на перемогу.

«Країна потребує зміни особи в президентському палаці — про це свідчить те, що за нову людину на посаді Президента в парламенті проголосували понад половина депутатів. Новий президент повинен краще розбиратися у міжнародних справах та значно більше спілкуватися з простим народом», — зазначив Тоомас Хендрік Ільвес після першого етапу виборів.

Як обрати президента

В Естонії президента зазвичай обирає Рійґікоґу — парламент країни. Обраним є кандидат, який отримує не менше від двох третин голосів депутатів.

Але в перебігу першого туру виборів, який складався з двох етапів голосування і проходив 28 та 29 серпня, жодному з кандидатів не вдалося набрати необхідної кількості голосів. У такому разі, згідно з естонським законодавством, вирішальне слово залишається за колегією виборців, яка складається з депутатів парламенту та делегатів від місцевих рад — усього 347 осіб. Для перемоги в цьому турі кандидатові достатньо заручитися більшістю голосів колегії.

Непрогнозовані шанси

Один із претендентів на посаду керівника держави Тоомас Хендрік Ільвес зміг узяти участь у другому етапі виборів і отримав найбільше голосів під час голосування в парламенті, хоча й не досить для обрання. Його конкурентом є чинний президент Естонії Арнольд Рюйтель, який не балотувався на першому етапі. Він пообіцяв включитися в боротьбу лише в тому разі, якщо голосування в Рійґікоґу пройде безрезультатно.

Поки що ніхто не береться прогнозувати, хто ж стане наступним президентом Естонії. Між тим, дані опитування, проведеного естонськими ЗМІ, свідчать: серед членів колегії Тоомаса Ільвеса підтримують 170 виборців, Арнольда Рюйтеля — 159. За рівнем підтримки у громадян Естонії Тоомас Ільвес також випереджає нинішнього президента.
XS
SM
MD
LG