Доступність посилання

ТОП новини

Французько-російсько-німецький саміт відбудеться в наполеонівському палаці.


Надія Кандиба Німеччина, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У суботу, 23 вересня неподалік Парижа після тривалої перерви знову відбудеться тристоронній французько-російсько-німецький саміт. Ініціатором такої зустрічі виступив президент Франції Жак Ширак. Водночас у Німеччині, як стало відомо, не в захваті від переговорів у такому форматі.

За часів канцлера Ґергарда Шредера такі зустрічі відбувалися відносно регулярно. Тоді вони спричинили хвилю критики: Парижеві, Берлінові та Москві закинули, що вони за спиною інших європейських партнерів намагаються створити своєрідну вісь.

Як стало відомо німецькій газеті „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, саме тому Крістоф Гойзґен, радник нинішнього глави уряду Німеччини, відразу запевнив послів Польщі, Естонії, Латвії та Литви, що ідея проведення нинішньої тристоронньої зустрічі не належить Анґелі Меркель. Іще перед своїм обранням на посаду канцлера лідер Християнсько-демократичного союзу заявляла, що активніше залучатиме до німецької зовнішньої політики також менших партнерів у Європейському Союзі.

Водночас можна почути й голоси тих, хто вітає проведення французько-російсько-німецьких переговорів. В інтерв’ю радіостанції „Deutschlandfunk” голова фракції соціалістів у Європейському парламенті Мартін Шульц сказав: «Із огляду на розвиток подій на міжнародній арені — тут я думаю і про Іран, і про складну ситуацію в енергетичному секторі — ми повинні, мені здається, піклуватися про те, щоби продовжувати діалог із Росією».

Важливі теми

За інформацією газети „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, також президент США Джордж Буш порадив Анґелі Меркель використати зустріч із Володимиром Путіним для того, щоб досягти поступу в справі розв’язання суперечки навколо іранської атомної програми. Очікують, що це питання справді порушуватимуть під час суботніх переговорів.

Крім того, під час тристоронньої зустрічі йтиметься про близькосхідний конфлікт та енергетичне забезпечення Європи. Серед подальших можливих тем називається участь Росії в європейському авіакосмічному концерні EADS.

На думку німецької газети „Handelsblatt“, Путін спробує забезпечити собі більший вплив у цій компанії.

Історичне місце

Переговори трійки відбудуться в палаці Комп’єн, що на північ від Парижа. Цей палац, у якому 1300 кімнат та майже 3000 вікон, свого часу дуже полюбляв Наполеон.

У ньому бували російські царі Олександр I та Микола II, а згодом і німецький кайзер Вільгельм I. Король Франції Людовик XVI тут зустрів свою дружину Марію-Антуанетту.

А 11 листопада 1918 року в Комп’єні підписали перемир’я учасники Першої світової війни. Щоправда, ця подія відбулася не в палаці, а в залізничному вагоні, який стоїть там і досі.
XS
SM
MD
LG