Доступність посилання

ТОП новини

Діалог між мусульманами і християнами усього світу є “життєво необхідним”


Про це Бенедикт XVI заявив під час зустрічі з понад двадцятьма дипломатами з мусульманських країн у своїй літній резиденції Кастель Ґандольфо:

"Я хочу, щоб давні відносини довіри між християнами та мусульманами не тільки розвивались надалі, але й перетворились на чесний діалог, заснований на взаємоповазі та найбільш щирому взаєморозумінні. Я хочу, щоб сторони діалогу із задоволенням визнали не тільки спільні релігійні цінності, але й поблажливо поважали розбіжності".

Глава Римо-католицької церкви висловив “цілковиту та глибоку” повагу до ісламу. На думку Папи Римського, люди різних віросповідань мають як відмінності, так і спільні риси, тому мають виявляти терпимість одне до одного і відмовитись від насильства.

Бенедикт XVI висловив солідарність з ісламським світом і наголосив, що особисто поважає почуття всіх мусульман. Він пообіцяв всіляко сприяти налагодженню діалогу між двома релігіями, який передбачає насамперед взаємоповагу.

Деякі учасники зустрічі вже висловили позитивне ставлення до слів Папи Римського. Виступ Бенедикта XVI транслював у прямому ефірі і арабський телеканал “Аль Джазіра”.

Глава Римо-католицької церкви організував зібрання, щоб поліпшити відносини з мусульманським світом після гострої полеміки довкола свого виступу у Німеччині 12 вересня. Тоді Бенедикт XVI зачитав цитату середньовічного тексту візантійського імператора, котрий пов’язав пророка Мохаммеда зі застосуванням насильства в поширені віри.

Після зустрічі дипломатів з мусульманських країн із Бенедиктом XVI, іракський дипломат закликав забути конфлікт навколо лекції Папи Римського у Німеччині.

Сьогоднішню зустріч у Римі назвали безпрецедентною у контексті налагодження діалогу між християнством та ісламом.
XS
SM
MD
LG