Доступність посилання

ТОП новини

Тепло у борг.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 25 вересня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) — Дніпропетровськ, щоб розпочати новий опалювальний сезон, змушений залазити у чималі борги. Міська влада вирішила позичити в одному з комерційних банків 10 мільйонів гривень. Однак цього вистачить тільки, щоб запустити котельні. Де взяти грошей, щоб придбати газу на цілу зиму, міська влада наразі не знає.

Дніпропетровська міська влада планує взяти кредит рівно на 12 місяців. Відсоткова ставка порівняно невисока, вважають у міськвиконкомі — 18% річних. А як заставу доведеться використати комунальне майно: готель, кінотеатр та об’єкти теплопостачання.

Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко каже, що 10 мільйонів кредиту вистачить тільки для початку опалювального сезону. Але він закликає не хвилюватися, бо вважає: немає нічого страшного в тому, що в заставу піде частина міського майна. Адже цього року для закупівлі газу не доведеться заставляти ще й будівлю міськради, як було торік.

Об’єкти ж, які використають як заставу, місто не втратить, запевнив посадовець. Адже кредит і відсотки сплачуватимуть вчасно, переконаний він.

Чи не повториться прецедент?

А втім, на Дніпропетровщині уже є прецедент. Днями через борги перед банком з молотка пішла будівля Царичанської районної держадміністрації. Цей чотириповерховий будинок торік закладали, щоб отримати позичку на газ для котелень, але повернути кредит банкові так і не змогли.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Надія Дєєва каже, що царичанські чиновники самі себе загнали в пастку. Ніхто не має права давати в заставу державну установу, нагадала вона: «В результаті банк спрацював грубо, але відповідно до угоди. Ті ж, хто давав будинок в заставу, залишились заручниками ситуації, без можливості розрахуватися і без власного приміщення».

Де взяти гроші, доводиться думати знову

Що ж до Дніпропетровська, то де взяти грошей на продовження опалювального сезону, до минулої п’ятниці влада приблизно уявляла — у населення. Просто — підняти вдвічі тарифи на тепло і гарячу воду. Це планували зробити вже наприкінці вересня.

Однак Верховна Рада, подолавши вето президента, заборонила підвищувати ціни. І наразі у міській раді знову взялись за підрахунки.

А журналістів запевняють: опалювальний сезон розпочнуть вчасно. Дарма що третина житлового фонду та значна частина котелень і комунікацій до зими досі не готові.
XS
SM
MD
LG