Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський: Діалог між християнами і мусульманами — життєва необхідність.


Наталка Кудрик Рим, 25 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Діалог між християнами та мусульманами усього світу є життєвою необхідністю, наголосив сьогодні Папа Римський на зустрічі з послами 22 ісламських країн, яка відбулася поблизу Рима у резиденції понтифіка. Бенедикт XVI організував це зібрання, щоб залагодити конфлікт довкола свого виступу про іслам, котрий викликав протести мусульман. Чи вдалося йому це?

Папа Бенедикт XVI розмовляє з представниками мусульманських громад у його літній резиденції поблизу Риму, 25 вересня 2006 р.
Сьогоднішня зустріч стала черговим намаганням понтифіка переконати мусульманський світ у тому, що він робить усе можливе для налагодження відносин між християнством та ісламом. Зібрання назвали ще й символічним, бо Папа звернувся до послів у священний мусульманський місяць Рамадан.

Бенедикт XVI заявив, що ця зустріч покликана зміцнити дружні зв’язки і солідарність між Святим престолом та мусульманською спільнотою усього світу, і підтвердив свою «глибоку повагу до почуттів усіх мусульман».

Понтифік пообіцяв всіляко сприяти поліпшенню діалогу між двома світовими релігіями, що, за його словами, є життєво необхідним. Він наголосив на потребі, щоб обидві сторони відмовилися від насильства і поважали релігійну свободу.

Виступ Бенедикта XVI транслював у прямому ефірі й арабський телеканал «Аль-Джазіра».

Уже не перше пояснення, але без вибачень

Папа Римський уже тричі висловлював жаль з приводу того, що його виступ із цитатою про іслам деякі мусульмани сприйняли з образою. Два тижні тому, промовляючи у Німеччині, понтифік зацитував візантійського імператора, котрий у 14-му столітті пов’язав пророка Магомета зі злом та насильством.

Пояснення Папи Римського про те, що цитата не відображає його особистої думки про іслам, задовольнила не всіх. Мусульманські громади у багатьох країнах вимагали вибачення від глави Римо-католицької церкви і серйозніших кроків для залагодження кризи.

Перші реакції позитивні

Слова вибачення не пролунали і сьогодні з вуст Святійшого отця. Але, з огляду на перші реакції, мусульманський світ позитивно оцінив останній виступ понтифіка, і попри те, що говорив тільки Папа Римський, решта учасників зустрічі були слухачами.

Посол Іраку при Святому престолі сказав, що нинішня промова понтифіка про глибоку повагу до всього мусульманського світу стала саме тим, чого й очікували від нього. «Тепер, — закликав іракський посол Альберт Едвард Ісмаїл, — залишаймо позаду все, що сталося, і будуймо міст між двома релігіями».
XS
SM
MD
LG