Доступність посилання

ТОП новини

Чий підпис головний на указі, ніяк не з’ясують.


Тетяна Ярмощук Київ, 25 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Протистояння між урядом та Президентом триває. Сьогодні голова Кабінету Міністрів Віктор Янукович заявив, що виконувати укази президента, які не завізовані прем’єрським підписом, неможливо. Натомість Віктор Ющенко заявляв, що укази чинні з моменту підпису президента. Розв’язати дилему міг би Конституційний Суд — однак жодна зі сторін туди не зверталася…


Скріплення президентських указів підписом прем’єр-міністра та профільного міністра — не ноу-хау політичної реформи. Ця норма діє з моменту ухвалення української Конституції, з 1996 року. Тож виконувати президентські укази, не завізовані керівником уряду, неможливо. Таку заяву зробив сьогодні прем’єр-міністр Віктор Янукович.

Натомість Віктор Ющенко вважає, що укази чинні відразу після президентського підпису. А візування цих указів прем’єр-міністром, про що йдеться у 106-й статті Конституції, це, на думку Ющенка, «технічна бюрократична процедура».

Колишня прем’єрка Юлія Тимошенко скаржилася, що за часів її головування в уряді всі президентські рішення та укази йшли повз Кабінет Міністрів.

Це підтверджує і Сергій Терьохін, який у кабінеті Тимошенко посідав крісло міністра економіки. Він каже, що укази надходили «до виконання» іноді навіть без попередньої телефонної розмови й подеколи ставали для уряду сюрпризом. «На жаль, це просто свідчило про те, що в Україні не існувало одного центру ухвалення рішень», — вважає Терьохін.

До Конституційного суду не поспішають

Розсудити, хто має рацію, — президент чи прем’єр, — міг би Конституційний суд. Він уже запрацював після майже річної перерви. Однак ні президентська, ні прем’єрська сторона сюди не зверталися.

Представник президента у Кабінеті Міністрів Борис Беспалий вважає, що в даному випадку звертатися до Конституційного Суду зайве. На його думку, питання «у правовому полі абсолютно зрозуміле»: «Тут було певне перевищення влади з боку прем’єра, який спирається, можливо, на політичну перевагу Партії регіонів. Тобто це сила проти закону».

Не планує звертатися до Конституційного Суду і сторона прем’єра, сказав один з лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов: «Якщо це питання вирішуватиметься суто механічно, то це тільки провокуватиме загострення стосунків між главою держави та урядом». За його словами, норма про візування указів прем’єром діяла й раніше.

Врегулювати ситуацію законом

За зміненою Конституцією, яка зменшила повноваження президента і додала їх прем’єр-міністрові, Україна живе вже дев’ять місяців. Однак українське законодавство навіть близько не приведене до норм нового Основного Закону.

І в Секретаріаті, і в уряді погоджуються принаймні на тому, що таке візування, чи то контрасигнацію, президентських указів потрібно детально виписати у законі «Про Кабінет Міністрів».
XS
SM
MD
LG