Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Дають - бери!


Київ, 26 вересня 2006 року. Українці рідше дають хабарі, - стверджує Юрій Луценко. За даними головного міліціонера, протягом восьми останніх місяців випадків хабарництва стало на третину менше, ніж торік. Тим часом Україна залишається однією із найбільш корумпованих держав світу – у рейтингу корумпованості вона посідає місце у другій сотні. Поряд у цьому рейтингу - Казахстан, Нігерія та Судан. Отож - у “Звуках життя” “Дають - бери!” ми спробуємо з’ясувати – чи справді в Україні стали давати менше хабарів? Чи помітили це взагалі люди у своєму житті? І чи завжди хабар – зло, може він іноді є гідною оплатою за гарно виконане прохання? З вами Олександр Лащенко.

Міліція зареєструвала дві з половиною тисячі фактів підкупу, тисячу хабарників покарали, а загальний “навар” чиновників, котрі “беруть на лапу” – два мільйони доларів, - повідомив глава МВС Луценко. “Рекордне” же піднесення належить начальникові управління капітального будівництва Міноборони – 580 тисяч “зелених”. Водночас, рапортуючи про зменшення хабарництва, Юрій Луценко вважає, що "не все так добре в нашому домі" стосовно хабарництва.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Торік львівські лікарі прилюдно виправдали хабарництво у тутешній медицині – адже зарплати маленькі, ліків немає, і в цьому винна держава. А людей лікувати треба – констатує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Львів’яни ж із розумінням ставляться до того, що за кожну послугу в будь-якій інстанції треба платити - так і спокійніше, і легше...Чи поменшало хабарників у Західній столиці України цього року?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У щорічному рейтингу організації "Трансперенсі Інтернешнл" стосовно рівня корупції показники Італії значно оптимістичніші, ніж в України. Україна посідає 126 місце, а італійці – у тридцятці кращих (лідирує ж Фінляндія). Однак рейтинги рейтингами, а чи стикається з хабарництвом пересічний італієць або заробітчанин-іноземець, зокрема – з України? Розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

А у Криму винайшли своє ноу-хау в боротьбі з хабарництвом. Назвати його можна таким чином : “Поділяй і лови хабарників”. Чим і займаються азартно правоохоронні структури. З подробицями сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Боротися з хабарництвом можна, але як свідчить історія – його коріння дуже глибоке і викорінити вікове явище - справа не з легких, зазначає історик Ярослав Тинченко. Він розповідає про “корупцію” у Стародавній Русі та в часи козаччини.

У сучасній Україні у протиборстві з хабарями борються з наслідками, а не з причинами підкупу, переконана адвокат Тетяна Монтян.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG