Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 27 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 27 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — 27 вересня затвердили Нобелівську премію, Молотов і Ріббентроп домовились про розподіл інтересів Німеччини та СРСР, а Іван Павло ІІ змінив ставлення католицької церкви до рок-н-ролу.

27 вересня 1540 року — Папа Римський Павло III затвердив статут створеного шість років перед тим Ігнатієм Лойолою Товариства Христа — католицького ордену освітян і місіонерів (єзуїтів), який відіграв важливу роль у наверненні в католицизм мільйонів людей по всьому світу. На момент смерті Ігнатія Лойоли єзуїти мали понад тисячу своїх священиків. У 1622 році Ігнатія Лойолу канонізує католицька церква. У наступне століття єзуїти активізували місіонерську діяльність, часто разом із європейськими першопрохідцями відпливали до нових територій. Тисячі з них загинули, проповідуючи християнство серед іновірців.

1895 — Шведський хімік, інженер і підприємець Альфред Нобель підписує розпорядження про створення по його смерті спеціального фонду, котрий буде розпоряджатись його спадщиною і видавати частину прибутків на премії людям, які зробили найбільший внесок у розвиток фізики, хімії, медицини, літератури і загального миру.

1939 — Після 10-денної облоги і неперервних нальотів німецької авіації капітулює столиця Польщі Варшава; 120 тисяч польських солдатів опиняються у полоні. Наступного дня міністр іноземних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп та його радянський колега В’ячеслав Молотов підписують секретний протокол до договору 23 серпня. Згідно з протоколом, кордон сфер державних інтересів Німеччини та СРСР проходитиме по Бугу.

1940 — У Берліні Німеччина, Італія та Японія підписують Троїстий пакт трьох держав. Тепер вони союзники і обіцяють взаємну військову та економічну підтримку на наступні десять років. Однак історія розпорядилася по-своєму.

1996 — Збройні загони афганського релігійно-політичного об''єднання «Талібан» входять у Кабул, залишений урядовими військами. «Талібан» проголошує Афганістан ісламською державою. Таліби вриваються в приміщення кабульської місії ООН, де переховується колишній комуністичний президент Наджибулла, викрадають його і жорстоко страчують.

А у 1997-му у Римі після закінчення грандіозного рок-концерту папа римський Іван Павло II публічно покаявся перед молоддю: «Пробачте нас за те запізнення, з яким Церква визнає тепер вашу музику».
XS
SM
MD
LG