Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія підтримала вступ до ЄС Болгарії та Румунії 2007 року.


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Єврокомісія висловилася за вступ до Євросоюзу Болгарії і Румунії з 1 січня 2007 року. Однак вона заявила, що цим країнам слід проводити реформи, далі боротися з корупцією, доцільніше використовувати дотації для фермерів. Остаточне рішення щодо вступу Софії і Бухареста лідери країн ЄС ухвалять на грудневому саміті.

Євросоюз очікує на чергове поповнення у своїй родині, повідомив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Єврокомісія щойно ухвалила остаточний звіт щодо вступу Болгарії і Румунії. Ми дійшли висновку, що обидві країни спроможні з 1 січня 2007 року взяти на себе права і обов’язки, які передбачає членство в Євросоюзі. Входження Болгарії і Румунії буде історичним досягненням: таким чином завершиться п’яте розширення ЄС, яке є подальшим кроком у возз’єднанні нашої європейської сім’ї», — заявив Баррозу з трибуни Європарламенту.

Єврокомісія не раз попереджала Софію й Бухарест, що їм треба здійснити реформи і успішніше боротися з корупцією, щоб увійти до Євросоюзу 2007 року. У травні цього року Брюссель оголосив, що Болгарія і Румунія увійдуть до ЄС у визначений термін, однак зажадав проведення змін.

Реформи добрі, а потрібні ще кращі

Домашні завдання Єврокомісії ці дві країни намагалися виконати, сказав комісар ЄС з розширення Оллі Рен. «Це викликало дивовижні зміни, з реформами в кількох галузях, які поглибилися за останні три-чотири місяці», — звернув увагу комісар ЄС із розширення.

Однак, незважаючи на поступ, на Софію і Бухарест після їхнього вступу до Євросоюзу чекатиме контроль — суворіший, ніж за попередніми новачками у ЄС, застеріг Баррозу.

«Єврокомісія встановить механізм, за допомогою якого перевірятиме поступ у галузі реформи правосуддя, боротьби з корупцією і організованою злочинністю. Механізм містить специфічні критерії, які слід виконати. Єврокомісія регулярно звітуватиме перед Європарламентом і Радою ЄС щодо зробленого поступу», — попередив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Окрім боротьби з корупцією та реформ правосуддя, обидві країни мають доцільніше використовувати дотації, надані фермерам. Комісар Рен попередив, що гроші платників податків мають витрачатися належно — якщо Болгарія і Румунія цього не робитимуть, Брюссель може припинити виплати.

Більше розширень скоро не буде

Отже, після рекомендації Єврокомісії лідери країн ЄС у грудні цього року мають остаточно ухвалити, чи зараховувати нині до свого клубу Софію і Бухарест.

Жозе Мануель Баррозу заявив, що після цього розширення Євросоюз не прийматиме нових країн, аж доки не проведе реформи своїх інституцій.
XS
SM
MD
LG