Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина: Етнічні німці відстоюють свої святині.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — На Дніпропетровщині представники німецької діаспори намагаються захистити від наруги землі, де поховані їхні предки — перші переселенці з Баварії. Представники єдиної на всьому пострадянському просторі колонії баварських німців — Ямбурга —пікетували будівлі обласної ради та облдержадміністрації з вимогою припинити незаконну, як вони кажуть, забудову земель, які вважають своєю святинею.

Пікет.
Офіційна назва цього села під Дніпропетровськом — Дніпрове. Наразі воно більше відоме як місце розташування багатоповерхових дач і котеджів нових багатіїв, які, як вважають місцеві мешканці, нищать заповідні місця і перекривають селянам підходи до Дніпра.

А баварські німці, які мешкають тут ось уже більше двох століть, називають місцину по-своєму — Ямбург. Німці-католики з’явилися тут ще за часів російської цариці Катерини Другої, тікаючи від переслідувань за віру в себе на батьківщині.

За десятки років ця земля стала їм рідною. Тут вони спорудили будинки і вінчальний храм, який, щоправда, комуністична влада перетворила на склад, а потім зруйнувала; тут, на церковному кладовищі, поховані їхні діди-прадіди.

Самочинне будівництво

Цвинтар та пустир навколо зруйнованої церкви довгий час ніхто не чіпав. Місцева німецька громада мріяла відродити храм, та не мала коштів. Однак, як розповіла Радіо Свобода голова обласної Асоціації німецьких колоністів «Ямбург-Баварія» Галина Іллензеєр, віднедавна на церковних землях і цвинтарі розпочалося самочинне будівництво котеджів: «Нашу землю окупують, і вони не щадять ніяку культуру, ніяку історію. Ось хрест, і ви бачите, що прямо на церковній території розгортається будівництво вілл».

Галина Іллензеєр каже, що німецька громада вже скаржилась на непроханих гостей і до Верховної Ради, і до обласної, і до прокуратури. Відповіли тільки правоохоронці — мовляв, церковна земля на території села нікому не надавалась, і взагалі в реєстрі пам’яток культури вона не значиться.

У Дніпропетровській облдержадміністрації кажуть, що створили спеціальну комісію, яка вивчає проблеми Ямбурга і можливість надати йому статус об’єкта історичної спадщини, який би охоронявся державою.

Протестувати можуть не тільки німці

Місцева влада, вважають нащадки баварців, мусить це зробити якнайшвидше. В іншому разі, кажуть, підемо під стіни німецького Посольства в Україні просити політичного притулку.

Хоча, зізнається Галина Іллензеєр, виїжджати з України етнічні німці зовсім не налаштовані: «Ми є ті німці, що не збираємось кидати Україну, бо ми є асимільовані німці, ми дуже любимо Україну».

Нащадки баварських німців під стінами облради та адміністрації мітингували недовго — дозволу на акцію в них не було. Отож на вимогу чиновників довелось позгортати прапори та плакати і розійтись.

Ця акція, вважає голова місцевої організації Республіканської партії «Собор» Анатолій Тодоров, який теж брав участь у пікетуванні, не остання.

Приклад етнічних німців можуть наслідувати і українці, адже самозахоплення землі відбувається і в інших селах Дніпропетровщини, каже Анатолій Тодоров.
XS
SM
MD
LG