Доступність посилання

ТОП новини

Американські експерти стурбовані енергетичною безпекою України.


Сергій Куделя Вашинґтон, 28 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Українській владі досі не вдалося модернізувати енергетичний сектор та підвищити енергетичну безпеку держави. Про це говорили у середу у Вашинґтоні американські експерти під час круглого столу, присвяченого енергетичній політиці України. Захід організували Фонд «Спадщина» та Фонд «Україна – США».


Пріоритетами енергетичної політики України залишаються необхідність урізноманітити джерела енергопостачання та зробити економіку менш енергомісткою. Так вважає колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Особливого ж прогресу у сфері енергетичної безпеки української держави за останнє десятиліття він не помічає.

Реформ немає. І не буде?

Консультант з питань енергетики Ед Чоу погоджується з Пайфером і відзначає, що в Україні не відбулося модернізації не лише інфраструктури, але й навіть ділової практики в енергетичній галузі. Одним з прикладів відсталості ділової практики він вважає діяльність компанії «Нафтогаз України», яку американський експерт називає суттєвою перешкодою для проведення подальших реформ.

Водночас інший експерт, дослідник Фонду «Спадщина» Аріель Коен вже не сподівається, що чинна влада в Україні зможе реформувати енергетичний сектор та залучити до нього приватних інвесторів. Він вважає, що в Україні нині по суті немає політичного керівництва, немає реформаторських лідерів, а правова система в Україні, «якщо говорити дипломатично, залишається бардаком».

Коен нагадує: щоб здійснити приватизацію, необхідно виявити політичне лідерство, експертні знання, готовність діяти і впроваджувати масову правову реформу. «Ця влада буде це робити? Ніколи!» — переконаний він.

Кому потрібна «РосУкрЕнерго»?

Аріель Коен також нагадав про відсутність результатів розслідування посередника у постачанні в Україну газу з Росії, компанії «РосУкрЕнерго».

Присутній на зустрічі народний депутат України від Партії регіонів Леонід Кожара відповів на критику Коена так: «Некоректно говорити про Україну як про державу кам’яного віку».

Але він погодився, що новий уряд повинен з’ясувати структуру власності «РосУкрЕнерго». Депутат також пообіцяв, що наступного року уряд проведе відкритий конкурс серед приватних компаній на участь в енергопостачанні до України.

Втім, Леонід Кожара визнав, що урядові Віктора Януковича не вдасться повністю відмовитися від послуг «РосУкрЕнерго» у майбутньому: «Ми розуміємо, що у цьому не лише українські, але й російські інтереси. Поки Росія зберігає своє зацікавлення у „РосУкрЕнерго“, ця компанія залишатиметься частиною газових домовленостей у майбутньому. Але я не знаю, до якої міри».

Американський експерт Ед Чоу нагадав, що компанія «РосУкрЕнерго» з’явилася на енергетичному ринку України під час правління тих самих осіб, які визначають урядову політику і зараз. Вона була успадкована з часів колишнього президента Леоніда Кучми і створена за згоди Юрія Бойка, який зараз очолює Міністерство палива та енергетики, нагадує експерт.

Сподівання й попередження «Регіонам»

Але Партія регіонів має тепер більше свободи формувати економічну політику, ніж у часи президентства Кучми. Тож, каже Чоу, треба дати українському урядові деякий час і подивитися, який саме курс він обере.

Експерт пригадав при цьому передвиборчу риторику Віктора Януковича, який казав, що в російсько-українських газових домовленостях не має бути посередників: «Чи зможе він досягти цього, побачимо».

Як наголосив наприкінці зустрічі Стівен Пайфер, якщо новий український уряд ігноруватиме реформу енергетичного сектору, то Україна втратить підтримку у світі та поле для зовнішньополітичного маневру.
XS
SM
MD
LG