Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про політику, Україну та Андрія Шевченка.


Василь Зілгалов Прага, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Європейська преса багато пише у п’ятницю про проблеми країн ЄС у Східній Європі, загострення відносин між Грузією та Росією, про українську політичну боротьбу, а також чимало й про українську футбольну зірку Андрія Шевченка, якому у п’ятницю виповнилося 30 років.


Лондонська «Таймз» у статті «Проблеми хитання демократії від кризи до фарсу» пише про усвідомлення новими членами ЄС того, що жертви не принесли їм навіть наближення до райського життя. У статті йдеться про останні політичні події в Угорщині, Польщі, Чехії, а також про економічну ситуацію в Словаччині та інших країнах на сході ЄС. Британський часопис пише, що розчарування у цих країнах через рік після вступу до ЄС призвели до небаченого зростання політичного тиску на місцеві політичні еліти і що їхні уряди перебувають на межі криз, котрі часто переходять у фарс.

Газета вказує на невмілий розподіл зарубіжних інвестицій у цих країнах, коли їх отримували лише розвинені райони Польщі, Словаччини та Угорщини та їхні головні міста, а більш віддалені райони були бідними і стали ще біднішими після вступу до ЄС. Це викликало масову еміграцію зі східних районів Польщі, Словаччини до інших країн ЄС. Популізм місцевих політиків, обман ними виборців призводить до нестабільності в цих країнах, пише лондонська «Таймз».

Прем’єр проти президента

Днями у пресі також було висловлювання українського прем’єра Віктора Януковича про його небажання повторювати помилки Угорщини, а у п’ятницю «Москоу Таймз» написала, що Віктор Янукович прагне перевершити повноваження Віктора Ющенка.

Газета також пише, що конституційні зміни, які прийшли на хвилі прозахідної Помаранчевої революції, дали українському прем’єрові майже рівні з президентом права. Заява «Нашої України» з приводу намагання Кабміну змістити президентських голів обласних адміністрацій, яку цитує «Москоу Таймз», на думку експертів, засвідчує можливий зрив переговорів про створення широкої урядової коаліції.

Як Україна, то Шевченко. Андрій

Нині на Заході майже нічого не знають про першого українського президента, визначного історика Михайла Грушевського, але про українську футбольну суперзірку Андрія Шевченка у п’ятницю пишуть чи не всі європейські видання. І це незважаючи на те, що і український футболіст, і перший український президент народилися в один день, 29 вересня. Лише Михайло Грушевський 140 років тому, а Андрієві Шевченку лише тридцять.

Британська «Індепендент» пише у п’ятницю, що Андрій Шевченко підписав з лондонським футбольним клубом «Челсі» найдорожчий контракт за всю історію англійського футболу, але його популярність, на думку газети, сьогодні залежить більше від того, як він забиватиме свої голи.

Бо справи з голами в Андрія сьогодні, як пишуть і «Ґардіан», і європейське видання «Інтернешнл Гералд Триб’юн», не зовсім добрі. Хоча Андрій каже журналістові «Індепендент», що він «командний гравець», а «у команди справи йдуть чудово». І далі додає: «Я сподіваюсь забити вже у суботу „Астон Віллі“, я знаю, що мої голи прийдуть незабаром».

Чимало оглядачів також відзначають, що інший форвард «Челсі» Дідьє Дроґба почав дуже багато забивати з приходом у команду Шевченка, бо захисники команд суперників часто більше опікуються саме українським форвардом.
XS
SM
MD
LG