Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: Податківці і підприємці: хто частіше порушує закон?


Валентина Одарченко Рівне, 2 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Більше половини підприємств перевірили податківці Рівненщини і Волині від початку нинішнього року. Втішний для податківців показник насправді є свідченням жорсткого регулювання, яке пригнічує конкуренцію та сприяє корупції, вважають представники Міжнародної фінансової корпорації, котрі проводили опитування в регіонах України.

У середньому одне українське підприємство переживає за рік більше трьох перевірок. За вісім місяців у нашій державі перевірено 97% підприємств, у той час як у Білорусі – дві третини, у Казахстані – лише п’яту частину, каже радник з питань розвитку бізнесу проекту Міжнародної фінансової корпорації «Розвиток підприємництва в Україні» Олег Халаїм, котрий оприлюднив результати опитування на засіданні Рівненського прес-клубу: «У 2006 році лише 3% підприємців не вдавалися до неофіційного способу вирішення питань з державними органами. Підприємці нарікають на оподаткування і адміністрування податків. Режим перевірок в Україні залишається одним з найскладніших серед країн СНД. Середньомісячний розмір неофіційних платежів становить 10% від виторгу підприємства».

Саме через це упродовж 2006 року Україна погіршила свій рейтинг конкурентоспроможності. Втім, результати регіонального анонімного опитування разюче не збігаються з даними податкової адміністрації у Рівненській області – їх озвучила начальник відділу зв’язків з громадськістю Лариса Садова: «На сьогоднішній день лише біля 3% підприємств були охоплені документальними перевірками – кількість перевірок зменшена на третину у порівнянні з минулим роком».

Пані Лариса переконливо доводить необхідність ретельного податкового контролю: «У нас було виділено 27 підприємств, які мають значні валові обороти і низьке податкове навантаження. Якби вони сплатили тільки 1% від суми валових доходів, то в бюджет надійшло б 40 мільйонів гривень».

Але часто податкова міліція здійснює рейди, котрі не фіксуються в офіційній статистиці, повідомив голова Рівненської обласної асоціації підприємців Роман Кашинчар. Перевіряючі не приховують від підприємців, що не можуть піти без штрафу. Інколи вони навіть рекомендують підприємцям створювати незначні штучні порушення.

Податківці визнають, що й серед них трапляються порушники закону, однак стверджують, що їх суворо карають, каже Лариса Садова: «Звичайно, ми цього не виключаємо. Але у нинішньому році звільнено трьох податківців, які допустили правопорушення, порушені вісім кримінальних справ».

Незважаючи на такий стан речей, третина рівнян вважають, що ситуація з розвитком підприємництва за останній рік поліпшилася, доходи підприємств зросли на 60 мільйонів гривень – цьому сприяли реформи у сфері започаткування бізнесу та отриманні ліцензій. Нині ж до області на посаду головного податківця повернувся львів’янин Віктора Башук, котрий уже обіймав цю посаду у пам’ятному 2004-му. Тоді, до речі, за кілька місяців наявність збиткових підприємств на Рівненщині зменшилася у п’ять разів. Допомогли цьому саме прискіпливі позапланові перевірки, яких нині намагаються позбутися підприємці. Все ж за кілька днів, 5 жовтня, чимало підприємців полегшено зітхнуть: чимало дозволів, яких раніше вимагали податківці для здійснення їхньої діяльності, скасовуються згідно із законом «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Податківці та ревізори змушені будуть керуватися тільки законом, а не положеннями та інструкціями.
XS
SM
MD
LG