Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 3 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 3-го жовтня германські племена отримали автономію в межах Римської імперії, радисти всього світу домовилися про універсальний сигнал SOS, німеччина випробувала першу реактивну ракету, а Британія стала ядерною державою.

3-тє жовтня 382го року - Намагаючись протистояти ордам гуннів, східно римський імператор Феодосій I Великий поселяє вестготів в якості федератів у Фракії. Германці вперше отримують автономію на території Римської імперії, що закріплюється відповідним договором. Германські племена звільняються від податків, живуть згідно власного права і не вважаються римськими громадянами.

1078 - Під Черніговом у битві проти свого племінника князя Олега Святославовича гине 54-річний Ізяслав Ярославович, великий князь київський, старший син Ярослава Мудрого.

1906 - На першій міжнародній конференції з радіо телеграфії, що проходила у Берліні, в якості міжнародного сигналу біди приймають сигнал SOS (Save Our Souls - врятуйте наші душі). Вперше його застосують в 1909 році.

1929 - За ініціативою короля-диктатора Олександра I Королівство сербів, хорватів і словенців, утворене з незалежних королівств Сербії і Македонії, контрольованих Угорщиною регіонів Хорватії і Словенії, австрійських провінцій Далмація і Карніола, а також частини Штирії, Карінтії та Істрії, і кероване сербською монархічною династією Караеоргієвичів, перейменовують у Королівство Югославія.

1942 - В Німеччині відбувається перше випробування ракети "Фау-2" - ракета піднялась на висоту 85 кілометрів зі швидкістю 5400 км/год.

1952 - В районі островів Монте-Белло біля північно-західного узбережжя Австралії Великобританія вперше випробовує власну атомну бомбу, створену під керівництвом Уільям Пенні. Британія стає третьою ядерною державою.

1995 - Голландець Фред Ромпельберг встановлює абсолютний світовий рекорд з крутіння педалей. Його велосипед розвиває на трасі вбивчу швидкість – 267 кілометрів на годину!

1999 - В Токіо на 79-у році життя помер Акіо Моріта, інженер, промисловець, фінансист, співзасновник компанії Sony. Проводжали його як національного героя, адже саме він зробив фразу "Зроблено в Японії" синонімом вищої якості та надійності в усьому світі.
XS
SM
MD
LG