Доступність посилання

ТОП новини

Латвійські українці презентували збірку про своє життя в Латвії.


Людмила Пилип Рига, 2 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Ризі пройшла презентація збірки „Українці Латвії”, в якій латвійські українці зробили спробу відтворити сторінки новітньої історії свого проживання за межами Прабатьківщини та визначити місце української діаспори в латвійському суспільстві.

Унікальність видання полягає в тому, що воно перше, однак, має усі підстави з часом назватися хрестоматійним. „Українці Латвії” - спільна праця 38 авторів. У збірці зібрані документи, які свідчать про історію перебування українців у Латвії, наукові дослідження, аналітичні та довідкові матеріали, статті – спогади та міркування українців про своє майбутнє на латвійські землі.

Поряд з культурологічними матеріалами книга містить і чимало правозахисних статей. На її сторінках автори дискутують на тему інтеграції українців у латвійське та європейське суспільство, наголошують на можливості загрози асиміляції. На думку критиків, важливо, що про українську діаспору в Латвії пишуть не лише самі українці, а й латвійці.

Говорить керівник Бюро міжпарламентських зв’язків Сейму ЛР Сандра Паура, статтю якої також вміщено в збірці:

„Ми добре знаємо, що питання національних меншин є проблематичним для багатьох країн світу. І ця книга якоюсь мірою допоможе його вирішити”.

Збірка побачила світ, в першу чергу, завдяки активності ініціативної групи, на чолі зі співголовою Спілки українців Латвії Володимиром Строєм. За його словами, в збірці гостро відчувається бажання людей, які волею долі опинилися за межами України, зафіксувати свої сліди на землі, що стала для них другою Батьківщиною, вписати власну сторінку в загальну історію Латвії.

”Видно, що можна маленькою діаспорою, маленьким колективом робити аналіз, робити прогноз і мати діалог з владою. Це в принципі новий жанр” - Зазначив Володимир Строй

Значну допомогу у видавництві збірки надала латвійська сторона. Під час презентації директор Департаменту національних меншин міністерства інтеграції Ірина Вінник відзначила, що українці одними з перших розпочали збирати документи, які сьогодні вже є безцінною реліквією для самовизначення української діаспори в Латвії.

Ірина Вінник: „Книга, якою б вона не була, вона чудова, вона визначна за двома позиціями. Перше – це спроба осмислити свою новітню історію тут на землі Латвії, інша її ознака це – різнобарв’я поглядів та думок і не нав’язування своєї точки зору стосовно того, хто ж такі українці Латвії”

Презентації в Ризі передувало ознайомлення зі збіркою „Українці Латвії” на IV Всесвітньому форумі українців, який проходив у серпні в Києві. Збірка про життя латвійських українців розійшлась світом – відтепер її читають майже у всіх осередках діаспор світового українства. А тим часом автори розмірковують над необхідністю випуску наступного видання.
XS
SM
MD
LG