Доступність посилання

ТОП новини

Європейська реакція на загострення стосунків між Росією та Грузією.


Василь Зілгалов Прага, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Комісар ЄС у закордонних справах Беніта Ферреро - Вальднер після зустрічі у понеділок у Тбілісі з президентом країни Міхаїлом Саакашвілі закликала Росію і Грузію до стриманості і діалогу та запропонувала свої послуги у ролі посередника. Про бачення ситуації вона розповіла у інтерв‘ю Радіо Свобода.


Насамперед, Беніта Ферраро – Вальднер відповіла на запитання, хто, на її думку, винен у цій кризі – Росія чи Грузія?

- Комісар ЄС у закордонних справах Беніта Ферреро – Вальднер: " На це запитання, звичайно, я не можу відповісти. Я можу лише сказати вам, що наша відповідь обом сторонами зрозуміла – там, у нашому спільному сусідстві, мусить бути стабільність і це має бути спільною вигодою для обох сторін. Конфлікт може бути розв‘язаний лише через діалог і особливо – через стриманість. Це саме ми сказали тут і грузинській стороні ".

- Ви вважаєте, що Грузія проявила нестриманість, затримавши чотирьох російських офіцерів?

- Ви, мабуть, знаєте, що я не обізнана з цими фактами. Тепер важливо, що Грузія намагається знайти рішення цієї проблеми, і я мушу сказати, що ОБСЄ запропонувала свої послуги. Це хороша організація, і наш колега (міністр закордонних справ Бельгії, теперішній голова ОБСЄ) Карел ван Ґухт прибув до Грузії перед нами, щоб узяти цих чотирьох людей, чотирьох росіян.

- З Вашого погляду, рішення Росії ввести загальну блокаду Грузії є адекватним?

- Важко відповісти на це ( без знання всіх деталей), і я не буду входити в них. І що я можу сказати – це було наше зрозуміле звертання, це також стосується і наших російських друзів: використовуйте всі можливості для посередництва. Це і ООН, і ОБСЄ, звичайно і ЄС. Обидві сторони повинні проявити стриманість і діалог для відновлення стабільності в цьому регіоні.

- Чи це означає, як Ви кажете, що ЄС готовий до посередництва і до того, як Грузія і просила Вас сьогодні, щоб спробувати переконати Росію зняти блокаду?

- Зрозуміло, вони пояснили нам їхнє бачення ситуації, і ми, звісно, нагадали, що ми в принципі готові, якщо це необхідно. Я думаю, тепер це питання взаємних консультацій, питання взаємної інформованості, і, звичайно, Фінляндія, як головуюча в ЄС, у контакті з Росією.
XS
SM
MD
LG