Доступність посилання

ТОП новини

Щораз більше студентів з України навчається у польських вишах.


Єва Поштар Варшава, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) - Зростає кількість студентів з України, що здобувають освіту в польських вишах. Навчальний рік у престижному польському Ягеллонському університеті в Кракові почали майже півтори тисячі студентів з-за кордону. Серед них майже 200 із України. Це на 20% більше, аніж рік тому.

Більше половини закордонних студентів Ягеллонського університету – це стипендіати польського уряду, програми Євросоюзу Erasmus і Фонду святої Ядвиги. Певна кількість навчається на основі договору між міністерствами освіти України й Польщі. Частина студентів сама оплачує свої студії.

Українські студенти в Польщі: престижне навчання, шанс особистого розвитку

Кількісь студентів з України весь час зростає, говорить речниця Ягеллонського університету Катажина Пілітовська. Вони обирають дуже престижні напрямки: економіку, юридичні науки, психологію, міжнародні відносини, політологію.

Кількість студентів з України зростає також у приватних польських вищих школах.У вишах не приховують, що крім престижу до уваги беруть і гроші, які платить молодь за навчання.

Для студентів з України навчання у Польщі – це шанс особистого розвитку й роботи для своєї держави, говорить студентка Європейського Колегіуму Натолін у Варшаві Ірина Озимок. Це навчання дає можливість краще пізнати процедури наближення, адаптації та європейської інтеграції.

Так, як Польща недавно вступила до Євросоюзу, вона може дати гарний приклад Україні і показати, з якими труднощами ймовірно зіткнуться українці. Також дати певні варіанти вирішення тих проблем, вважає студентка.

Вроцлав заохочує українців

Незвичайний спосіб заохотити українських студентів прибувати до них знайшла влада Вроцлава – столиці регіону Нижньої Сілезії. У містах Західної України вона має оплатити рекламу на біґбордах із закликами до молодих українців навчатися у Вроцлаві.

Мер Вроцлава Рафал Дуткєвич каже, що вищі школи міста мають дуже високий рівень навчання. Вони вчать студентів на зразок європейських і американських вишів. Є і перспектива роботи для тих, хто хоче залишитись. Завдяки інвестиціям останніми роками у Вроцлаві та регіоні виникло понад 100 тисяч нових робочих місць.

У польських науково-промислових осередках не приховують, що можливості свого розвитку вони вбачають, з одного боку, в молодих кадрах, які прийдуть з України, з іншого боку – у поляках, які повернуться із Західної Європи, куди поїхали в пошуках роботи.
XS
SM
MD
LG