Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівська премія з фізики за випромінювання від початку Всесвіту.


Сьогодні світ отримав ще одну пару новоспечених нобелівських лауреатів, це американські фізики Джордж Смут та Джон Матер. Як правило, відкриття в царині фізики бувають дуже далекими та абстрактними. Тим разом це відкриття стосується нас усіх, бо йдеться про самі початки нашого з вами космосу.

Реліктове випромінювання. Так називається найстаріше світло у Всесвіті. Воно існує скрізь, у всіх напрямках, і воно дуже старе. Виникло через 380 років після так званого «великого вибуху».

Реліктове випромінювання має приблизно рівну інтенсивність, його можна зафіксувати в усіх напрямках. Його спектральні характеристики відповідають абсолютно чорному тілу з температурою біля –270 градусів Цельсія.

Перша премія за космічну програму

Смут та Матер працювали разом над сателітною програмою, яку проводило американське космічне Агентство НАСА 1989-го року. Програма міряла космічні поштовхи, що виринули після великого вибуху.

Великий вибух, стверджують фізики, стався 15 міліардів років тому, внаслідок чого постав наш світ і все, що існує в космосі навколо нас. Сьогоднішня Нобелівська премія – це перша премія в історії за космічну програму.

Грошова винагорода премії становить 10 млн. шведських крон (трішки менше півтора мільйона американських доларів). Панове Джордж Смут та Джон Матер одержать премію в рівних частках.

Матер і Смут є ровесниками, одному 60, другому 61. Матер є астрофізиком і працює в NASA. Смут є професором фізики Університету Каліфорнії в Берклі.

Добра новина посеред ночі

Обом лауреатам подзвонили серед ночі, щоб сповістити добру новину. Смут дещо скептично ставився до інформації, яку йому передав чужий голос, ще зі шведським акцентом. Про всяк випадок він це перевірив в Інтернеті.

Церемонія вручення премій відбудеться у Стокгольмі 10 грудня. Власне, в цей день Джордж Смут мав приймати іспити своїх студентів. Іспити відкладені, і Смут сподівається, що відтепер майбутні юні фізики з більшим захопленням слухатимуть його лекції. Він же нобелівський лауреат....

Матеріали по темі:

Знайомтесь: Орхан Памук, новий Нобелівський лауреат в галузі літератури.

Нобелівську премію з економіки отримав американець Едмунд Фелпс.

Нобелівську премію з медицини отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.

Хімічні таємниці генетики допоможуть медицині.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG