Доступність посилання

ТОП новини

Широка коаліція: “Наша Україна” ставить вимоги.


Тетяна Ярмощук Київ, 4 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Входити у коаліцію, чи ставати опозиціонеркою? Сьогодні НСНУ обіцяє зрештою визначитися щодо свого політичного майбуття. Переговори про створення широкої коаліції заплановані на 16.00. У них братимуть участь Віктор Янукович, Олександр Мороз, Петро Симоненко та Роман Безсмертний.


Широкій більшості бути, якщо антикризовики виконають три вимоги “Нашої України”. Перше – антикризова коаліція розпускається, і створюється нова коаліція з новою коаліційною угодою. Друга умова – щоб у повному змістовному складі в коаліційну угоду увійшов Універсал національної єдності. Третя позиція – рішення з принципових питань ухвалюються консенсусом – це фактично право вето.

Таке рішення нашоукраїнці ухвалили вчора увечері на засіданні політради НСНУ. Політрада дала доручення голові ради партії Роману Безсмертному підписати угоду, якщо будуть виконані ці умови.

“Регіони” кваплять “Нашу Україну”

Партія регіонів заявляє, що “готова”, а нашоукраїнцям радить порозумітися з комуністами, які не підписалися під шістьма пунктами Універсалу. Або ж, виписати протокол розбіжностей.

Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл каже, що “Наша Україна” навмисно затягує створенням широкої коаліції. Він думає, що “Наша Україна” обрала варіант, який для неї дуже добре підходить “ні там, ні сям”.

Натомість “Наша Україна” стверджує, що комуністи, для Партії регіонів – це лише ширма, якою вони прикриваються.

Що зміниться від коаліційності й від опозиційності

Якщо “Наша Україна” таки увійде до складу широкої коаліції – на українській політичній мапі нічого не зміниться, каже політолог Костянтин Малєєв: хтось отримає якісь посади і все. Але це зробить важчим контроль за діями уряду, вважає він – якщо “Наша Україна” увійде у коаліцію, вона не матиме контрольного пакету акцій, і не зможе шантажувати коаліцію своїм виходом.

А от якщо “Наша Україна” стане опозиціонеркою, це змінить не лише стосунки між президентом та урядом, а й у саму опозицію. Так вважає політолог Вадим Карасьов – і не тільки тому, що “Наша Україна” долучиться до опозиційного авангарду на чолі з Юлією Тимошенко. Якщо “Наша Україна” піде в опозицію, а Юлія Тимошенко буде призначена секретарем РНБО, чого й до сьогодні не виключає президент, тоді буде серйозне перегрупування політичних сил. Тоді “Наша Україна” буде грати першу скрипку в опозиції, а Юлія Тимошенко зосередиться на роботі в РНБО, вважає Карасьов.

Антикризовики та нашоукраїнці намагаються створити широку коаліцію вже другий місяць.
XS
SM
MD
LG