Доступність посилання

ТОП новини

Віктору Ющенку вручили в Берліні премію “Квадрига”.


Надія Кандиба Текст для ведучого: Німеччина, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Президенту України Віктору Ющенку вручили німецьку премію “Квадрига” за його роль у Помаранчевій революції. Урочиста церемонія відбулася в одному з найпрестижніших залів Берліна – приміщені театру “Комічна опера”.


Текст для ведучого: Німеччина, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Президенту України Віктору Ющенку вручили німецьку премію “Квадрига” за його роль у Помаранчевій революції. Урочиста церемонія відбулася в одному з найпрестижніших залів Берліна – приміщені театру “Комічна опера”.
Засновником премії «Квадрига» є німецька фундація «Веркштат Дойчланд», яка об’єднує політиків, бізнесменів та митців з метою розвитку співпраці між країнами. Лауреатами премії в попередні роки були, зокрема, колишній Федеральний канцлер Німеччини Г. Коль, Прем’єр-міністр Люксембургу Ж.-К. Юнкер, Прем’єр-міністр Туреччини Р.Т. Ердоган. Квадрига – це скульптурний ансамбль на Бранденбурзьких воротах у Берліні, який символізує об’єднання Німеччини, Європи та єдність загальнолюдських цінностей.


Історичні заслуги українського президента

Обґрунтовуючи присудження “Квадриги” Вікторові Ющенку, ведуча вечора Ева Герман звернула увагу на його історичні заслуги в справі демократизації України та під час Помаранчевої революції. “Завдяки повстанню сердець на захист демократії, принципів правової держави та свободи преси Віктор Ющенко став першим вільно обраним президентом України”, - сказала Герман.

На думку представників громадської організації “Майстерня Німеччини”, яка є ініціатором премії, про історичну далекоглядність українського президента свідчить ще одна заслуга Віктора Ющенка, а саме: “він пробудив у своїй країні прагнення до Європи”.

Панегірик на адресу Ющенка читав відомий громадський діяч та меценат Карім Аґа Хан. Він назвав Ющенка “мужнім голосом свободи” і зазначив, що той “створює власну главу в історії демократії”.

Під час церемонії вручення премії гості “Комічної опери” могли насолодитися також культурною програмою. Зокрема, на сцену вийшла українська оперна співачка Марія Гулегіна.

Премія за оновлення суспільства

Нагадаємо, що німецька премія “Квадрига”, розмір якої становить 25 тисяч євро, вручається щорічно в День німецької єдності визначним особистостям, які своєю діяльністю сприяють прориву в розвитку суспільства та його оновленню.

Серед перших лауреатів цієї поважної відзнаки був також колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль.
XS
SM
MD
LG