Доступність посилання

ТОП новини

Російська блокада Грузії сильно вдарила по пересічній грузинській родині.


Василь Зілгалов Прага, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Росія продовжує блокаду Грузії, незважаючи на те, що Тбілісі передав Москві чотирьох російських контррозвідників, обвинувачених грузинами в шпигунстві. Кремль каже, що блокада насамперед адресована грузинським верхам. Але пересічні грузини, життя котрих залежить від грошей родичів з Росії, відчувають цю російську блокаду найсильніше.

Ні Росія, ні Грузія не мають точних оцінок кількості грузинів – заробітчан в Росії. Різні експерти кажуть по-різному, тому можна сказати, що ця кількість коливається від 400 тисяч до 1 мільйона. Це багато для Грузії.

А Грузинський центральний банк точніший – за його оцінками, у першій половині 2006 з Росії до Грузії було переведено 220 мільйонів доларів США, це близько 15% від валового внутрішнього продукту Грузії.

Московські грузини допомагають родичам удома

Ладо Квіквіані, 48-річний інженер, переїхав до Москви ще у 1994 році, коли у Грузії взагалі було важко знайти якусь роботу. За його словами, заробляє він, як керівник одного із районних підрозділів московської будівельної фірми, не так уже й багато. Але він розподіляє ці кошти для своєї родини з трьох осіб у Москві, бо вже громадянин Росії, а також висилає дещо для сестри в грузинському місті Зуґдіді.

Ківквіані сказав Радіо Свобода, що вислати з Росії можна лише гроші. Це близько тисячі доларів на рік. В середньому – 100 доларів на місяць.

У Грузії ж на ці гроші виживають

Племінник Ладо Квіквіані – 20-річний Ілля Чачібая – підтверджує, що його родина виживає в Зуґдіді лише завдяки грошам дядька з Москви. Зауважує, що багато родин у місті взагалі часто не мають грошей навіть на харчі.

Ілля та інші в Грузії бояться, що блокада та решта труднощів у стосунках з Росією призведуть до зменшення допомоги від їхніх рідних і друзів, що працюють у російській державі.

Чачібая каже, що багато хто в Зуґдіді виживає за рахунок тих грошових сум, що присилають їм з інших країн чи з Росії: "Чимало засмучених людей були сьогодні в банку. Вони в паніці, не можуть отримати грошей, які завжди мали з Москви".

Квіквіані каже, що висилати гроші через інші міжнародні контори на кшталт того ж “Вестерн Юніон” чи іншої системи набагато дорожче, інколи в три і п‘ять разів.

Ладо Квіквіані навіть і не думає припиняти допомагати родичам, але його тривожать перспективи стосунків між двома країнами.
XS
SM
MD
LG