Доступність посилання

ТОП новини

Що принесе Україні нова ціна на російський газ, бо російський бізнес у Києві вже отримав підтримку українського суду /європейська преса/.


Василь Зілгалов

Прага, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Європейська преса у середу вмістила кілька публікацій про Україну. Йдеться не лише про можливі наслідки нової російської ціни на газ для Києва але й про суперечливу ситуацію на

українському ринку засобів інформації та про досить знакове рішення Верховного суду України, яке ослаблює позиції норвезької державної телекомунікаційної компанії у конкуренції з російськими гігантами на українському ринку.

Експерти з відомої лондонської Джейнз Інформ Ґроуп оприлюднили у середу аналіз на тему української енергетичної безпеки, у якому вказують на те, що проблема ціни на російський газ для України буде ключовою для стабільності цієї держави.

Експерти з Джейнз наголошують, що, не дивлячись на парадоксально впевнене економічне зростання в Україні, урядові доведеться проводити низку непопулярних структурних реформ, для того щоб забезпечити тривале зростання і стабільність.

Результати переговорів щодо ціни на газ з Росією, як вважають згадані лондонські фахівці, безсумнівно будуть ключовими для соціально-економічного становища і наступних реформ в Україні. Аналітики з Джейнз не сумніваються, що газова проблема буде критичною і для політичної стабільності в Україні.

Згадані фахівці вважають, що розголошення секретних даних з цієї проблеми було б в інтересах російського президента Владіміра Путіна. Це підтвердило б його підтримку нового українського прем‘єр – міністра , чия перемога в опитуваннях базувалася на платформі реформ, що мають на меті відновлення тісних зв‘язків з Росією.

Експерти з Джейнз також вважають, що Росія намагатиметься посилити свій вплив на українську газо - транспортну систему через РосУкрЕнерго шляхом передачі деяких українських газових компанії під контроль цієї непрозорої, як вважають експерти, російської фірми.

В аналізі Джейнз вказано, що газ буде лише одним із факторів за допомогою якого Росія намагатиметься здобути стратегічну перевагу в Україні і тому Київ може зберегти свій демократичній курс на Захід лише в одному випадку – якщо українці проведуть швидкі структурні реформи і забезпечать тривалий економічний поступ та економічну незалежність, що допоможе уникнути залежності від Росії.

Згадані експерти також вважають, що єдине, що може серйозно завадити реформам – політична нестабільність в Україні, яка сьогодні спостерігається в державні.

Засоби інформації в Україні: корупція й брак культури критичних репортажів

Німецька Франкфуртер Рундшау пише про суперечливу ситуацію на ринку засобів інформації в Україні. Газета вказує, що однією з серйозних проблем місцевих медій є розкол держави через мовні суперечності. А також слабкість громадських засобів інформації, повна відсутність телеканалів, котрі б жили за рахунок громадян України. Переважна більшість ЗМІ в Україні - приватні і живуть за рахунок примітивної реклами та на подачки політиків – олігархів, пише німецький часопис.

Хоча на Заході і вважають український медійний ринок єдиним незалежним на всьому пост - радянському просторі, все ж, за результатами опитувань, більшість населення вважає ЗМІ і політиків, котрі є переважно їхніми власниками – наскрізь корумпованими.

Франкфуртер Рундшау також підкреслює, що переважну більшість журналістів в Україні цікавлять лише гроші, а культури критичних репортажів у цій країні ще не існує.

Бізнесові битви

Файненшел Таймс пише 4-го жовтня, що Верховний суд України виніс у вівторок ухвалу на користь Альтімо, телекомунікаційного підрозділу російського гіганта Альфа в Україні, яку контролює тут народжений Михайло Фрідман. Суд прийшов до висновку, що статут Київстар, української компанії мобільного зв‘язку, надав несправедливі переваги норвезькому Теленору.

Але, як вказує британська газета, це лише один з епізодів тривалої судової битви між норвезьким Теленором та російською Альфою.
XS
SM
MD
LG