Доступність посилання

ТОП новини

Лікування хвороб печінки: чи здійснить серйозний прорив препарат британських медиків?


Петро Кагуй Прага, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Британські вчені створили ліки, що поліпшують самооновлення печінки. Ці ліки можуть допомогти жертвам цирозу – але тільки в певних ситуаціях.

Печінка здорової людини та людини хворої на цироз.
За даними Світової організації охорони здоров’я, від цирозу печінки щороку у світі вмирає майже півтора мільйона осіб.

Печінка є одним із небагатьох людських органів, який здатен самооновлюватися, однак цей процес триває надто повільно.

Медичний препарат, який розробила група Британського університету міста Ньюкасла, називається сульфасалазин. Він якраз і допомагає прискорити процес природної здатності печінки до самооновлення, наголошує керівник групи британських науковців Дерек Манн

Що таке «цироз печінки»?

Цироз печінки – це, можна сказати, узагальнена назва цілої низки окремих хронічних захворювань, від яких змінюються структура печінки, відбувається її руйнація, що загрожую людині смертю.

Цироз печінки може бути викликаний різними причинами. Однак, за висновками лікарів, найчастіше цироз печінки є наслідком надмірного вживання алкоголю. І, відповідно, жертвами цієї хвороби стає чимало п’яниць.

У критичних випадках, щоб урятувати людину від цирозу печінки, практикують пересадку донорського органу. Однак їх не вистачає, і людина з хворою печінкою може не дочекатися операції.

Порятунок, але не для всіх

За твердженням британських науковців, препарат сульфасалазин спроможний відновити до 20-30% пошкодженої печінки. І якщо цього недостатньо для повного одужання людини, то в критичних випадках, коли людина на межі смерті – цей препарат допомагає людському організму протриматися певний час і дає більше шансів дочекатися появи донорського органу.

Але пияки, які собі думають, що можуть пити і далі, а потім ковтнуть сульфасалазину й вилікуються, будуть розчаровані: нові ліки не для них.
XS
SM
MD
LG