Доступність посилання

ТОП новини

Уряди країн Євросоюзу домовилися спростити в майбутньому візовий режим для мешканців прикордонних територій сусідніх із ЄС держав


Така схема набуде чинності тоді, коли держави Євросоюзу та їхні сусіди укладуть між собою двосторонні угоди. Нові правила торкнуться, зокрема, громадян України, які живуть на її територіях, прикордонних із сусідніми країнами ЄС.

Рада ЄС схвалила сьогодні в Брюсселі положення про «місцевий прикордонний рух». Цей документ запроваджує спеціальні дозволи, які дадуть мешканцям прикордонних територій, котрі межують із країнами ЄС, право спрощеного перетину кордону.

Така схема набуде чинності тоді, коли держави Євросоюзу та їхні сусіди укладуть між собою двосторонні угоди. Після цього мешканці прикордонних територій (а це адміністративні одиниці, що простягаються до 30, в окремих випадках до 50 кілометрів від лінії кордону), які легально прожили там принаймні рік чи більше, зможуть претендувати на «дозвіл на місцевий прикордонний рух».

Цей багаторазовий дозвіл видаватимуть замість віз на термін від року до п’яти і, можливо, безкоштовно, або ж за ціною звичайної багаторазової візи – це залежатиме від того, як домовляться між собою країни-сусіди. Власники такого дозволу зможуть перетинати кордон на спеціальних пунктах перетину, призначених тільки для них, або через спеціальні пропускні пункти, які будуть обладнані на наявних пунктах перетину. Дозвіл даватиме право перебувати тільки на таких самих прикордонних територіях сусідньої країни ЄС не більше як сім днів підряд і не більше, ніж три місяці, упродовж півроку. Підставою для такого перебування можуть бути родинні, соціальні, культурні або обґрунтовані економічні причини.

Для всіх інших подорожей, зокрема поза межі 30-50 кілометрів углиб сусідньої країни ЄС, яка оформила дозвіл, мешканцям прикордонних територій, як і іншим громадянам цих держав, і далі буде потрібна звичайна віза.

Нові правила торкнуться, зокрема, громадян України на її територіях, прикордонних із сусідніми країнами ЄС.
XS
SM
MD
LG