Доступність посилання

ТОП новини

Україні взимку має вистачити газу і для себе, і для Європи.


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європі цієї зими має вистачити газу, що надходить транзитом з України. Про це заявив речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні після зустрічі Координаційної групи ЄС з питань газу, в якій взяли участь також представники «Укртрансгазу» і «Газпрому».


У Європі існували побоювання, що наступної зими можуть виникнути проблеми із постачанням газу транзитом через Україну. Один із прес-секретарів Єврокомісії Тарраделлас-Еспуні пояснив: занепокоєння виникли після того, як минулого року під час дуже холодної зими в Росії і в Україні потреба в газі значно зросла, і в Євросоюзі хотіли переконатися, чи Україна має достатньо газу у своїх сховищах для наступної зими. Говорить речник Комісара ЄС з питань енергетики:

“Комісар дуже вдячний українським властям за те, що вони відправили на зустріч представників «Укртрансгазу», що надали більше інформації стосовно транзитної системи України і рівнів накопичення газу в українських сховищах. Після зустрічі Координаційної групи ми можемо мати додаткові запевнення, що не буде жодних проблем з газом з України наступної зими”.

Координаційна група, однак, попереджає: слід і надалі тримати ситуацію під контролем, мати більшу прозорість у договірних відносинах між постачальниками газу до Європи, щоб бути більш упевненими, що і Росія, і Україна є надійними партнерами в газовій співпраці. З українського боку ситуацію коментує радник Місії України при ЄС В”ячеслав Княжницький:

“Вчора пролунали такі дані на Координаційній групі ЄС з питань газу, що Україна планує заповнити біля 20 мільярдів кубометрів газу і це має вистачити для покриття внутрішніх проблем, а також для забезпечення надійного транзиту в Європу, з розрахунку, що зима буде не менш суворою, ніж була минулого року”.

“Ми запевнили їх, і вони зрозуміли, що газ транспортують не політики, а технологи, інженери. І от з ними треба більше говорити. Наша делегація розуміє так, що такої координації досі тут нема. І вони мають її посилити і зрозуміти, по-перше, один одного”,- сказав радник Місії України при ЄС.
XS
SM
MD
LG