Доступність посилання

ТОП новини

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.


Сергій Драчук Прага, 8 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Відому російську журналістку Анну Політковську, пристрасного критика війни в Чечні, знайшли вбитою в ліфті московського будинку, де вона жила. Пістолет, із якого її розстріляли, лежав поруч. Оглядачі пригадують, що це типові ознаки професійного вбивства на замовлення. Убивство сталося в суботу — якраз на день народження президента Росії Владіміра Путіна.

Слідство в цій справі каже, що вважає за одну з головних версію, пов’язану з фаховою діяльністю журналістки. А тим часом про цю діяльність, яка нерідко була дуже критичною щодо Путіна та його прихильників, з’явилися нові дані.

Анна Політковська якраз готувала чергове журналістське розслідування, присвячене зловживанням у Чечні. Про це повідомив заступник редактора російської «Нової газети», з якою співпрацювала журналістка, Віталій Ярошевський: «Ми чекали на матеріал до числа на понеділок — вона заявила, (що готує його). Наскільки нам відомо, вона мала написати — може, вже й написала — про тортури в Чечні».

Деякі подробиці теми, яка цікавила Політковську останнім часом, минулого тижня повідомила вона сама. Як розповіла журналістка в своєму останньому виступі на Радіо Свобода, йшлося про діяльність сил, пов’язаних із прем’єр-міністром російської влади Чечні Рамзаном Кадировим: «Зараз у мене на робочому столі дві фотографії, — я веду розслідування про тортури в Кадировських катівнях сьогодні і вчора, — це люди, яких викрали кадирівці, і з цілком незрозумілих причин їх не стало…»

Журналістка пригадала, як свого часу Кадиров виступав на телебаченні на тлі тіл, як він заявляв, антиросійських повстанців, яких перемогли в бою його прихильники. Політковська ж стверджувала, що то були тіла просто викрадених людей, які не мали до повстанців жодного стосунку, а вбили їх, оголосивши «повстанцями», лише для того, щоб розрекламувати нібито «успіхи» Кадирова.

Натомість «Нова газета» вийде в понеділок спецвипуском, що його присвячено загиблій журналістці.

А в неділю її пам’ять вшанували тисячі людей на мітингах у кількох містах Росії.

Убивство Анни Політковської засудили міжнародні журналістські й правозахисні організації — Міжнародна федерація журналістів у Брюсселі, Комітет на захист журналістів у Нью-Йорку, «Репортери без кордонів» у Парижі, а також Організація з безпеки і співпраці в Європі, Рада Європи й «Міжнародна амністія». «Глибокий сум» висловив Держдепартамент США. Усі вони закликають належно розслідувати цю справу.

За даними Комітету на захист журналістів, Анна Політковська стала сорок другим журналістом, убитим у Росії від розпаду Радянського Союзу, і дванадцятим за час перебування при владі президента Владіміра Путіна.

А генеральний секретар Союзу журналістів Росії Іґор Яковенко наводить іще гірші дані: «У нас у журналістиці вбивали за останні 15 років 246 разів — 246 убивств фахових журналістів було, — і жодного разу влада не змогла розслідувати ці вбивства нормально».

Матеріали по темі:

Єврокомісія і Міжнародна федерація журналістів надзвичайно стривожені вбивством Анни Політковської.

Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської".

Куди йде Росія і роль фальшивок в історії /європейська преса/.
XS
SM
MD
LG