Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали хочуть перенести досвід Абхазії і Придністров’я до Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Проросійські радикали хочуть перенести досвід Абхазії і Придністров’я до Криму. Сьогодні на прес-конференції у Сімерополі вони повідомили про створення Міжнародного молодіжного фронту “Прорив”, куди увійшли кримські, придністровські, абхазькі та південно-осетинські проросійські організації.

Активісти "Прориву" із сепаратистами з Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії, Сухумі, вересень 2006 р.
Севастопольська проросійська організація “Прорив”, відома своєю участю у силових протистояннях у Києві, Одесі, Чернігові, Острозі та інших містах України, тепер розширює географію своїх дій. Про це повідомила координатор “Прориву” Надія Полякова. На прес-конференції у Сімферополі вона повідомила, що активісти цієї організації щойно повернулися з поїздки Кавказом: “Головним підсумком цієї поїздки стало підписання угоди між молодіжними організаціями невизнаних республік – Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії, – а також Криму про співпрацю і взаємодопомогу. Це перша така громадська угода, яка підписана на підтримку договору, який уклали президенти згаданих невизнаних республік. Цей договір підписали у Цхінвалі буквально за кілька тижнів до нашої угоди ”, - розповіла Надія Полякова.

За її словами, головна мета новоствореного проросійського об’єднання – висловлення солідарності з народами Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії. Проте, московський координатор Міжнародного молодіжного фронту “Прорив” Олексій Добичин, депортований пів року тому з території України за підривну діяльність, в інтерв’ю російській пресі заявляв інше, цитую: "Завершений заключний етап формування молодіжного фронту "Прорив". Його бойові частини, що перебувають в різних куточках пострадянського простору, готові до рішучих, не тільки до оборонних, але й до наступальних дій проти спільного ворога - західного інституту псевдодемократії", - це була цитата з інтерв’ю Олексія Добичина російським мас-медіа.

Із кримськими журналістами він був більш обережним у своїх висловлюваннях. Але ось що на сьогоднішній прес-конференції телефоном з Москви він сказав про подальші кроки своїх однодумців з “Прорива”: “Подальші завдання, які стоять перед активом Фронту, - це укладення угод про партнерство і співпрацю з козачими організаціями Криму, України і Росії. З ними попередня домовленність уже є. Уже найближчим часом Фронт покаже достатню свою активність і нові форми роботи”, - повідомив Олексій Добичин, уточнивши, що згадані козачі формування свого часу брали участь у бойових діях в Придністров’ї і на Кавказі.

Надія Полякова не уточнила, які ж нові форми роботи привезли “проривівці” із Кавказу до Криму. Лише сказала, що відтепер на своїх масових акціях активісти організації не “підставлятимуться”. Для цього менше використовуватимуть символіку та уніформу “Прориву”, оскільки за цими ознаками українські правоохоронці затримували молодих радикалів.

Цього разу у кримському главку Служби безпеки України посилаючись на сильну зайнятість, відмовилися прокоментувати Радіо “Свобода” діяльність “Прориву” на українській території та за її межами. А от відомий кримський політолог Андрій Іванець такою діяльністю проросійських радикалів стурбований: “Ситуація складається загрозлива, і перенесення досвіду сепаратистів Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії до України – для кримчан, для держави – дуже небезпечне”, - вважає Андрій Іванець. За його словами, відповідні державні структури мусять діяти адекватно й іноді – жорстко, оскільки на кону стоїть безпека суспільства і цілісність держави.
XS
SM
MD
LG