Доступність посилання

ТОП новини

Куди йде Росія і роль фальшивок в історії /європейська преса/.


Василь Зілгалов Прага, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Прага, 9 жовтня 2006 – Фактично всі європейські газети пишуть у понеділок про вбивство російської журналістки Анни Політковської і чимало оглядачів відзначають, що ця акція змусила засумніватися у Росії навіть її найближчих прихильників на Заході. У Великій Британії тривають архівні сенсації – цього разу виявилося, що відомий лист російського більшовика, глави Комінтерну Григорія Зінов’єва до британських комуністів у 1924 році був фальшивкою.

Росія -- квіти біля будинку де жила Анна Політковська. 8 жовтня 2006 р.
Лондонська “Таймз” написала, що у Москві вбили жінку, "котра соромила Кремль". Московський кореспондент цієї газети відзначив, що "у той час, коли переважній більшості російської преси Кремль закрив рота, Анна Політковська залишалася одним із відносно рідкісних критичних голосів". А “Дейлі Телеґраф” назвала загибель Політковської катастрофою, зазначивши, що російська влада ніяк не відгукнулася на співчуття, котрі надходять із-за кордону. Лондонська “Таймз” також відзначила, що Анна Політковська /дівоче прізвище Мазепа/ народилася в Нью – Йорку в родині дипломатів ООН з України, і здобула популярність завдяки своїй активній і сміливій позиції після падіння комуністичної імперії. А німецька преса рясніє запитаннями, що скаже Владімір Путін Анґелі Меркель про загибель чи не останньої критичної журналістки в Росії під час зустрічі з канцлером Німеччини у вівторок у Дрездені. “Таґесцайтунґ” зауважує, що "путінська "керована демократія" виявляє своє справжнє обличчя," і закликає Ангелу Меркель чітко заявити про новий курс Німеччини щодо Росії.

Про можливий кінець російсько – німецької ідилії пишуть і інші німецькі газети. Хоча часопис “Шпіґель” зауважує, що " Владімір Путін відвідує Німеччину не як прохач , а як інвестор". А “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ” у матеріалі під назвою "Росіяни йдуть!"наголошує, що російські газо – нафтові мільярдери активно скуповують у Німеччині " будинки мод, фабрики, біотехнічні підприємства, контори з торгівлі нерухомістю". Ця ж газета розписує в деталях купівлю приятелем Путіна, главою російського “Газпрому” Олексієм Міллером активів відомого німецького футбольного клубу "Шальке-04".

А відомий російський письменник грузинського походження Борис Акунін / Чхартишвілі / у інтерв’ю французькій “Ліберасьйон” сказав , що його тривожить ситуація , коли влада у Кремлі "випустила з пляшки злого джина ксенофобії, якого назад не заженеш. Держава, чия роль – стримувати цей мікроб расизму і етнічних конфліктів, сьогодні саме піддає олії в полум’я". Ця ж французька газета також відзначає, що видавця книг Акуніна вже викликали у податкову інспекцію у Москві.

Британська “Індепендент” публікує у понеділок матеріал під назвою "Правда про головного шпигуна Черчілля і лист Зінов’єва". Газета відзначає, що лист одного з російських більшовицьких лідерів, народженого в українському Кіровограді, Григорія Зінов’єва, котрий ніби-то, як глава Комінтерну, звернувся у 1924 році до англійських комуністів із закликом активізувати лейбористів на підтримку договору з радянською Москвою, є насправді звичайною підробкою. Цей лист отримав від свого агента із Риги керівник британської Секретної розвідувальної служби, друг консерватора Вінстона Черчілля – майор Десмонд Мортон. Глава СІС спочатку вважав, що лист Зінов’єва справжній, пише “Індепендент”. Але коли цей документ, оприлюднений за кілька днів до виборів у Великій Британії посприяв у 1924 році скиненню влади лейбориста Макдональда і перемозі консерваторів, Мортон вирішив пізніше замовчати отримані ним докази підробки листа. Цей допис ніби-то Григорія Зінов’єва до британських комуністів вважається нині найбільшою політичною підробкою в історії Великої Британії.

Матеріали по темі:

Єврокомісія і Міжнародна федерація журналістів надзвичайно стривожені вбивством Анни Політковської.

Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської".

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG