Доступність посилання

ТОП новини

Чи залишиться Юрій Луценко в уряді?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні міністр внутрішніх справ Юрій Луценко зустрічається із Президентом. Чи залишиться Луценко в уряді, якщо “Наша Україна” перейде в опозицію? Нинішня зустріч має дати відповідь на це питання. Посаду міністра внутрішніх справ Юрій Луценко обіймає вже втретє. Минулі рази проходив за квотою СПУ. Цього разу – в результаті домовленостей між Ющенком та Януковичем.

Юрій Луценко
Посада міністра внутрішніх справ за Конституцією не є квотою Президента. Партія регіонів, найбільша політична сила у парламенті та в коаліції не надто вітала призначення на цю посаду Юрія Луценка. Однак Віктор Ющенко відстояв для Луценка посаду головного міліціянта. 4 серпня парламент затвердив склад нового уряду на чолі з лідером Партії регіонів Януковичем, у якому Луценка перепризначили на посаду міністра внутрішніх справ. Раніше ж Луценко заявляв: якщо Кабінет Міністрів очолить Янукович, він подасть заяву про відставку.

Нашоукраїнець Володимир Стретович вважає, що сьогоднішня зустріч Юрія Луценка з Віктором Ющенком повинна розставити всі крапки над “і”:

“Наша Україна” впливів на Юрія Луценка не має. Тому все буде залежати від домовленостей Януковича з Президентом. Він поки що залишений у цій ситуації, тому, нічого не завадить йому й надалі виконувати свої функції. Буде вважатися людиною Президента та Прем’єра одночасно”.

Якщо “Наша Україна” таки піде в опозицію, а нашоукраїнські міністри з уряду, своє крісло має залишити і Юрій Луценко. Так вважає представниця Партії регіонів Олена Лукаш:

“Я не поділяю думку нашоукраїнців, які зараз відгороджуються від Президента, і кажуть, що в уряді знаходяться виключно його креатури, а не креатури “Нашої України”. Тому я впевнена, якщо принципово буде вирішене питання по ротації міністрів, це торкнеться і пана Луценка”.

Посада міністра внутрішніх справ, для Віктора Ющенка є дуже важливою, каже політолог Сергій Таран. Тож Президент робитиме все можливе, аби Юрій Луценко залишився в уряді:

“Для Луценка немає ніяких зобов’язань. Тому, я думаю, якщо в буде ухвалюватися рішення про його відставку, то воно буде мало пов’язане з форматом урядової коаліції. І я думаю, що Президент робитиме все можливе, щоб цей політик залишився, оскільки для нього контроль над силовиками є дуже важливим”.

Відразу після вступу на посаду у 2005 році Юрій Луценко одну за іншою робив гучні заяви. У кримінальному контексті Луценко згадував Бориса Колеснікова, Тетяну Засуху, Євгена Кушнарьова. Однак жодної провини не доведено. Луценко скаржиться, що причина в обмежених повноваженнях його міністерства. Як результат – суди зобов’язують головного міліціонера вибачатися.
XS
SM
MD
LG