Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН запропонувала голову південнокорейського МЗС Пан Кі Муна на посаду генерального секретаря організації.


Михайло Мигалисько Прага, 10 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – На порядку денному нового лідера ООН буде не лише продовження реорганізації цього міжнародного форуму, а й атомні амбіції Північної Кореї та Ірану. Затвердити кандидатуру Пан Кі Муна має ще Генеральна Асамблея ООН. Повноваження чинного генерального секретаря ООН Кофі Аннана збігають наприкінці року.

Пан Кі Мун у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 22 вересня 2006 р.
Ще вісімнадцятирічний студент Пан Кі Мун переміг у конкурсі з англійської мови, який передбачав поїздку до Сполучених Штатів Америки. Там він зустрів президента США Джона Кеннеді. За словами Пан Кі Муна, це було визначальним моментом для його рішення стати дипломатом. Дипломатична кар’єра Пан Кі Муна триває уже 36 років. Він був послом в Австрії, а в ООН працював лише 10 років.

Директор корейських досліджень Колумбійського університету у США Ча Хйон Кім Габуш в інтерв’ю Радіо Свобода про манери роботи міністра Пана сказала: «В загальному його сприймають як вельми компетентного адміністратора і свого роду примирителя. Він справді має здібності бути посередником між людьми з різко протилежними поглядами», - вважає американська дослідниця.

Натомість теперішнього генерального секретаря ООН Кофі Аннана сприймають як людину з великим почуттям місії.

Як зазначають оглядачі, на порядку денному нового генерального секретаря ООН Пан Кі Муна буде,насамперед, родовження реформ, котрі розпочали минулого року. Новий лідер ООН буде змушений передусім подолати великий опір могутньої світової бюрократії та усувати такі явища з системи ООН як неефективність, погане керування та прояви корупції.

Американський експерт з Колумбійського університету Чарлз Армстронґ впевнений у тому, що Пан Кі Мун почне ефективно запроваджувати у життя реформи. На думку Армстронґа, він також може посприяти і у вирішуванні такого питання, як атомні амбіції Північної Кореї: «Бути корейцем може мати свої переваги. Він не зустрічатиме мовних бар’єрів і краще розумітиме культурні підходи північних корейців. Якщо йому пощастить здобути довіру північних корейців, то він зможе досягти таких результатів щодо подолання панічнокорейської кризи, яких не пощастило досі жодному з попередніх генеральних секретарів». Такої думки американський експерт Чарлз Армстронґ.

15 держав-членів Ради безпеки у понеділок одностайно проголосували за кандидатуру Пан Кі Муна. А генеральна асамблея ООН досі жодного разу не відмовлялась від кандидатур Ради Безпеки. Так що можна припускати, що Пан Кім Мун почне виконувати обов’язки генерального секретаря ООН з січня наступного року.
XS
SM
MD
LG