Доступність посилання

ТОП новини

Чи втратить ізраїльський громадянин мандат депутата Верховної Ради Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чи втратить ізраїльський громадянин мандат депутата Верховної Ради Криму? Сьогодні постійний представник Президента України в автономії Геннадій Москаль звернувся з поданням до кримського парламенту про дострокове припинення повноважень депутата Верховної Ради АРК Рувима Аронова.

За даними, які постійний представник Президента України в автономії Геннадій Москаль отримав від правоохоронних органів держави Ізраїль, депутат кримського парламенту від виборчого блоку Сергія Куницина Рувим Аронов офіційно іммігрував до цієї країни ще 22 листопада 1994 року. Зараз він має ізраїльський паспорт № 259398. За тими ж даними, на перше жовтня нинішнього року Рувим Аронов перебував на території Ізраїлю, повідомив Геннадій Москаль.

За словами останнього, громадянин іноземної держави не може бути депутатом Верховної Ради Криму. “Український громадянин не може бути депутатом Кнесету, тож Верховна Рада Криму має виправити цей абсурд. Я давно казав депутатам Аронову, Лукашову і Мельнику, щоб вони склали свої мандати, а на їхнє місце прийшли більш гідні люди, щоб не робити з Верховної Ради автономії цирк і посміховисько”, - повідомив Геннадій Москаль.

Раніше мас-медіа повідомляли з посиланням на МВС України, що Рувим Аронов підозрюється в тому, що очолював організоване злочинне угруповання "Башмаки", на рахунку якого, зокрема, півсотні убивств і викрадень людей. Саме за цією підозрою цей депутат кримського парламенту і ще низка представників угруповання "Башмаки" оголошені в розшук.

Сам Рувим Аронов свій голос з емігації подав два тижні тому, коли з’явилася перша інформація про його розшук. Через прес-службу Блоку Сергія Куницина він заявив, що з України не втікав, а лише поїхав до Ізраїлю на лікування, де зараз готується до операції. Депутат пообіцяв, що як тільки одужає, то повернеться до України і дасть вичерпні відповіді на запитання правоохоронних органів. Зараз же і сам Рувим Аронов, і прес-служба Блоку Сергія Куницина пропозицію представника не коментують.

Поки що це подання залишається без коментарів і з боку керівництва Верховної Ради Криму. У прес-службі кримського парламенту повідомили, що не уповноважені це робити і рекомендували звертатися до Блоку Куницина. Зрештою, представники останнього повідомили, що, можливо, питання відкликання депутата Аронова розгляне рада згаданого виборчого блоку.

Голова Постійної комісії з правових питань і правопорядку Верховної Ради Криму Людмила Лубіна, яка є досить кваліфікованим юристом, теж через високу зайнятість не змогла розповісти радіослухачам про можливі дії кримського парламенту у зв’язку зі зверненням представника Президента.

А місцеві спостерігачі вважають, що ситуація з Рувимом Ароновим може стати прецедентом. Останній зараз в Ізраїлі, а от де інший депутат – Олександр Мельник,– прізвище якого згадав Геннадій Москаль і якого правоохоронці теж підозрюють у низці злочинів та в причетності до іншого організованого злочинного угруповання – “Сейлем” – поки не відомо. Після того, як зусиллями Генпрокуратури суд у Києві не дав дозволу на арешт Олександра Мельника, останній покинув столицю України, але до Криму не повернувся. Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко тоді припустив, що кримський депутат може виїхати до Росії. До речі, Геннадій Москаль в інтерв’ю Радіо Свобода назвав ще й прізвище депутата Ігора Лукашова – товариша та однопартійця “регіонала” Олександра Мельника. Відтепер кримські журналісти ще уважніше читають міліцейські зведення.
XS
SM
MD
LG