Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську не можуть завершити реконструкцію унікального міського парку.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Уже четвертий рік в Івано-Франківську триває реконструкція міського парку імені Тараса Шевченка. Парк, якому понад сто років, планували перетворити у справжній шедевр садово-паркового мистецтва. Однак зараз нова міська влада більше не бачить перспектив у відновленні парку. Відповідно практично припинила фінансувати його впорядкування.

Нинішній парк імені Шевченка в Івано-Франківську був закладений ще 1895 року і називався тоді „Діброва”. 25 гектарів парку та три ставки й міське озеро утворюють єдиний комплекс. Сам парк, за твердженням експертів, є унікальним не лише природним, але й історичним місцем. Адже він був створений на місці лісу, в якому полювали засновники міста – графи Потоцькі.

П’ять років тому івано-франківська міська влада поставила перед собою завдання перетворити парк на справжній шедевр паркового мистецтва. Це мало коштувати міському бюджету майже 16 мільйонів гривень. До 2005 року фінансування робіт з реконструкції робіт йшло за визначеним графіком. Було освоєно близько 4-х мільйонів гривень. Однак новий голова міста Віктор Анушкевичус вирішив, що реконструкція унікального парку – це марне витрачання коштів з міської скарбниці. Отож фінансування практично було припинене. Водночас упродовж цих років у кілька разів зросла вартість будівельних матеріалів. І експерти зараз уже кажуть, що за нинішніх мізерних темпів фінансування на реконструкцію парку довелось би витратити не менше 15-ти років. Ми запитали, що думають про нинішній стан унікального парку самі іванофранківці.

„Мені здається, що парк у жахливому стані зараз. Роботи не докінчені. Важко пройти деякими алеями. Ще центральні алеї сяк-так виглядають, а далі щось страшне робиться”.

„Парк у незадовільному стані. Почались роботи з його реконструкції. І все залишилось так, як і було. Хотілось би, щоб парк реконструювали, тому що в парку порядку немає”.

„Парк у жахливому стані. Озера практично немає. Ведуться ремонтні роботи, і я навіть не знаю, чи вони закінчаться найближчим часом”.

Природознавці відзначають, що в івано-франківському міському парку сотні унікальних порід дерев. І хоча б з огляду на це парк заслуговує на реконструкцію. Дивно, але новий міський голова, борючись із парковим марнотратством, оголосив про перспективу створення в Івано-Франківську ще одного парку, в іншому кінці міста. Однак відразу ж додав, що навіть тут створення рекреаційної зони – це всього-на-всього дуже і дуже далека перспектива.
XS
SM
MD
LG