Доступність посилання

ТОП новини

Залишатися чи не залишатися? Або дилема уряду Януковича.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чи працюватимуть й надалі міністри-нашоукраїнці в уряді Віктора Януковича? Відповідь на це питання має дати сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів. Міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко заявляв, що під час зустрічі з президентом ухвалили рішення про відставку. Натомість міністр оборони Анатолій Гриценко наголосив, що всі рішення стануть відомі лише сьогодні.


До уряду Віктора Януковича входять п’ять міністрів, які потрапили за домовленістю між Ющенком та Януковичем. Міністр культури Ігор Ліховий, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, міністр у справах сім’ї та молоді Юрій Павленко, міністр юстиції Роман Зварич та головний міліціянт Юрій Луценко. Міністри ж закордонних справ Борис Тарасюк та оборони Анатолій Гриценко – конституційна квота глави держави.

Хто піде, а хто залишиться?

Більшість регіоналів наразі твердять, що ці міністри можуть залишитися в уряді, якщо вийдуть з партії. Тарас Чорновіл:

Цього ніби не вимагається Конституцією, і не вимагається проектом закону “Про Кабмін”, який скоро вступить в силу, але якщо є членство в політичних силах які, ну вибачте, офіційно заявляють, що вони в опозиції, то якось нелогічно звучить продовження їхнього перебування на посадах міністрів”.

Від “помаранчевих” урядовців відмежовуються і чимало нашоукраїнців, зсилаючись на домовленості між Ющенком та Януковичем. Михайло Поживанов:

Я не можу казати, що ці міністри були призначені за квотою “Нашої України”, бо фракція по жодній з кандидатур голосуванням рішення не ухвалювала. Це були домовленості між Ющенком та Януковичем, тож саме вони мають визначати подальшу долю цих міністрів”.

Полишення крісел міністрами-нашоукраїнцями не вигідне ні президенту, ні “Нашій Україні”, зазначає політолог Олесь Доній. Якщо б Універсал національної єдності був би проголосований, як закон – це могло б стати компромісом між президентом, урядом та “Нашою Україною”, каже пан Доній:

Це була б можливість пояснити “помаранчевому” електорату, чому вони разом з Партією регіонів. Якщо в Партії регіонів переможуть прагматичні сили, а не радикальні, тоді цей варіант абсолютно можливий. І недаремно Олександр Мороз, як посередник між двома таборами висловився за можливість такого варіанту”.

Минулого тижня “Наша Україна” заявила про перехід в опозицію. Після чого Роман Безсмертний закликав своїх міністрів подати у відставку.

Раніше ця політична сила заявляла: якщо нову коаліційну угоду не підпишуть – нашоукраїнських міністрів відкличуть.
XS
SM
MD
LG