Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 12 жовтня.


Віктор Недоступ Київ, 12 жовтня 2006 р. 12-го жовтня афінський оратор Демосфен вчинив акт мужності і добровільно пішов з життя, Христофор Колумб дістався Багамських островів, Микита Хрущов тарабанив туфлею по трибуні ООН, а у 1999-му людей на землі стало 6 мільярдів. Віктор Недоступ. Цей день в історії.

12-го жовтня 322 р. до н.е. на острові Калаврея скінчив життя самогубством 62-річний афінський оратор і державний діяч Демосфен. Він виступав за незалежність грецьких міст від Македонії. Пристрасні і гнівні промови Демосфена проти агресії македонського царя Філіппа II (філіппіки) призвели до того, що після закінчення Ламійської війни діадох Антипадр зажадав видачі полум’яного оратора, але Демосфен обрав добровільну смерть.

1428 – Столітня війна. Англійці починають облогу Орлеана, яка триватиме сім місяців, стане поворотним моментом війни між Францією та Англією, і прославить Жанну д''Арк.

1492 – Італійський мореплавець Христофор Колумб, перепливши Атлантичний океан, досягає сучасних Багамських островів, щиро вірячи, що дістався Східної Азії. Експедиція сходить на берег і оголошує цю землю власністю іспанських монархів Ізабелли і Фердинанда, спонсорів пошуку західного шляху до Китаю, Індії та багатих на золото азіатських островів.

1960 – У Нью-Йорку радянський лідер Микита Хрущов під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН філіпінського делегата, який критикує політику СРСР у Східній Європі, викриками з місця перериває його промову і, знявши туфель, несамовито грюкає ним об стіл! В залі – буря емоцій! Фредерік Боланд – головуючий на засіданні, аж зламав молотка, заспокоюючи дипломатів та політиків, покликаних приймати розсудливі рішення щодо долі людства.

1968. В Мехіко – XIX літні Олімпійські ігри. Найбільшу кількість нагород отримує збірна США. На цих іграх американський спортсмен Річард Фосберн вперше продемонструє новий стиль стрибків у висоту ("стрибок Фосбері"), що допоможе йому завоювати олімпійське золото.

А у 1999му - В Сараєво народився 6-мільярдний житель Землі. Точно вести подібний підрахунок практично неможливо. Тому демографи ООН вибрали для цієї події місто, де в той час перебував генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Але на цьому людство навряд чи зупиниться. За прогнозом вчених населення Землі перетне 10-мільярдну відмітку чисельності приблизно в 2050 році. Разом нас багато...
XS
SM
MD
LG