Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Збройний атом.


Олександр Лащенко Київ, 12 жовтня 2006 року. Всупереч опору розповсюдженню ядерної зброї, ще одна держава претендує на своє місце у “ядерному клубі”. У світі обговорюють заяви Північної Кореї про те, що їй вдалося успішно випробувати атомну бомбу. Коли наприкінці шістдесятих уклали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, нею володіли Радянський Союз, Сполучені Штати, Британія, Франція і Китай. Але за ці десятиліття охочих приєднатися (офіційно чи неофіційно) до цієї п’ятірки ставало все більше. Україна успадкувала після розвалу СРСР потужний ядерний потенціал, але відмовилися від нього. Чи є сенс у твердженнях, що такий крок був помилкою? Хто може наслідувати приклад комуністичної Кореї щодо випробувань? Про це – “Звуки життя” “Збройний атом”.

На сьогоднішній день Україна не має жодного запасу найпотужнішої зброї. Україна повністю виконала свої зобов’язання стосовно без’ядерного статуту. Речник Міноборони Андрій Лисенко.

“Україна подарували ядерну зброю, фактично нічого не отримавши взамін”. Так вважає Іван Заєць, депутат Верховної Ради кількох попередніх скликань, екс-міністр екології. Тодішня відмова від ядерного потенціалу, на думку пана Зайця, досі позначається на рівні національної безпеки України.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Україна нема є технологічних можливостей, які дозволяли б утримувати таку величезну кількість ядерної зброї, тому без’ядерний статус є цілком закономірним. Цей аргумент прихильників без’ядерного статусу України нагадує колишній народний депутат Михайло Сирота.

Сховища, де в Україні зберігали ядерну зброю, повністю перепрофільовані й там від ядерних арсеналів нічого не залишилося. А радіаційної загрозу вони не несуть, запевняє Олександр Масько, заступник директора Науково-інженерного центру Мінпаливенерго. Саме цей центр брав участь в обстеженні сховищ.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Після розпаду СРСР у Білорусі теж була ядерна зброя. Але 1993-му році білоруський парламент вирішив позбутися від боєголовок і їх вивезли до Росії, розповідає білоруський кореспондент Радіо Свобода Валерій Калиновський.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Відмовившись від ядерної зброї Україна, створила плідний грунт для економічної та політичної співпраці зі Сполученими Штатами, а також з європейськими країнами, вважає військовий експерт Сергій Згурець.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG