Доступність посилання

ТОП новини

Шеф тюрем у Бельгії пропонує відправляти ув’язнених із Східної Європи до тюрем у власних країнах.


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Новий керівник бельгійської тюремної системи Ганс Мьоріссе пропонує вкладати кошти у в’язниці за кордоном, щоб ув’язнені з інших країн відбували покарання не в Бельгії, а у себе в країні. Мова йде насамперед про засуджених зі Східної Європи та колишнього Радянського Союзу.

Новий шеф тюрем у Бельгії каже, що в його країні покарання відбувають багато людей із колишнього Східного блоку і колишнього Радянського Союзу, і число таких в’язнів дедалі зростає. Деякі з цих людей, за його словами, виросли в “культурі насилля” і принесли цю культуру у бельгійські в’язниці. Мьоріссе вважає, що це перешкоджає роботі персоналу. В інтерв’ю місцевій пресі начальник бельгійських тюрем висловив пропозицію: чому б, мовляв, не інвестувати у в’язниці за кордоном, щоб іммігранти могли відбувати покарання там. Відправляти до в’язниць у себе в країні він пропонує тільки іноземців, які не мають жодних родинних чи інших зв’язків з Бельгією.За його інформацією, дедалі більше вихідців зі Східної Європи відбувають покарання не тільки в Бельгії, але і в інших західноєвропейських країнах, це, за словами Мьоріссе, є спільною проблемою. Він сказав, що кошти для будівництва чи ремонту тюрем мають надати кілька європейських країн – Бельгія, Нідерланди, Німеччина.

Поки що така пропозиція залишається тільки пропозицією, для того, щоб утілити її в життя, потрібно ухвалити відповідне рішення. Однак як розцінити саму ідею відправляти засуджених до в’язниць в інших країнах, де умови перебування можуть бути гіршими? Ось що сказав у коментарі для Радіо Свобода Стефано Заппола, заступник голови Комітету Європарламенту з громадянських свобод, правосуддя і внутрішніх справ:

“Інвестиції у в’язниці за кордоном не вирішили б проблеми тюрем у Європі. Це не є рішенням. Я вважаю знущанням починати з таких ідей дискусії про в’язниці. Неможливо, щоб Європейський суд виніс вирок комусь, а потім цю людину відправили відбувати покарання у власній країні. Дуже важливо розглядати тут питання прав людини. Всі ми знаємо, що за межами Євросоюзу не кожна країна поважає наші стандарти щодо мінімальних пристойних умов утримання у в”язницях. Нам краще думати про те, як зробити європейську тюремну систему більш функціональною і ефективною, замість того, щоб намагатися відправити засуджених за кордон”,- заявив європарламентар.

Навряд, чи хтось сперечатиметься, що тюрми в Україні мають гірші умови, ніж, скажімо, в тій самій Бельгії. Експерти Ради Європи дійшли кілька років тому висновку, що українські в’язниці дуже часто є переповненими, в’язнів подекуди б’ють, деякі тюрми не мають належних санітарних умов.
XS
SM
MD
LG