Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін планує скасувати ліцензування експорту зерна


Кабмін запровадив ліцензування експорту пшениці та її сумішей із житом наприкінці вересня. Зернотрейдери висловили незадоволення такою ініціативою. Нинішній зерновий конфлікт розпочався, коли уряд попросив зернотрейдерів продати збіжжя для державного резерву за нижчою від ринкової ціною.


За повідомленням прес-служби Міністерства аграрної політики, про це йдеться у проекті постанови уряду від 11 жовтня.

Кабмін запровадив ліцензування експорту пшениці та її сумішей із житом наприкінці вересня.

Зернотрейдери висловили незадоволення такою ініціативою.

Нинішній зерновий конфлікт розпочався, коли уряд попросив зернотрейдерів продати збіжжя для державного резерву за нижчою від ринкової ціною.

Газета західних ділових кіл “Financial Times” навела побоювання президента американської торговельної палати у Києві пана Зукоскі, що новий уряд може діяти наперекір ринковим методам.

На думку експертів, таким чином уряд намагався не допустити збільшення різкого стрибка цін на хліб. Натомість зернотрейдери зазначали, що така позиція Кабінету Міністрів могла підірвати сільське господарство України та ще більше підвищити ціни на світовому ринку.

З кінця вересня уряд ввів ліцензування експорту продовольчої пшениці. Пізніше до планів додалося ще квотування експорту зерна.

Колишній міністр аграрної політики Олександр Баранівський таку позицію вважає правильною:

“Ми не повинні повторити 2004 рік, коли зернотрейдери за безцінь вивезли зерно, а потім ми в три дороги купували його назад в Україну, коли була хлібна криза. Держава повинна контролювати свій ринок, і ті необхідні товари, які повинні бути в Україні, треба забезпечити. Інша річ, що це не мають бути фіксовані ціни. Ті, хто купують зерно на переробку, мають заплатити стільки, скільки й зернотрейдерни. Але коли було це все запроваджено, нове міністерство казало, що це неправильно, і що це потрібно відмінити. А потім все-таки життя показало, що це робити необхідно”.

Наразі ж на українському зерновому ринку спостерігається зростання цін. Окрім подорожчання енергоносіїв, однією з основних причин називають поганий врожай зернових у світі. Директор Української аграрної конфедерації Володимир Лапа:

“В Австралії очікується неврожай. В Європі виникали проблеми з рясними дощами. Там довгий час не могли зібрати врожай. В інших країнах виникають проблеми. Але, як правило, за загального позитивного фону такі фактори впливають не дуже. В Індії також оголошені суттєві тендери на імпорт пшениці. Але от коли загальний світовий баланс напружено, такі повідомлення суттєво впливають на підвищення цін”.

Купувати пшеницю в Україні та продати на світовому ринку вигідно. Однак цьогорічні жнива і в самій Україні виявилися не вельми вдалими. Пшениці зібрали на 20% менше. Продовольчої пшениці в загальноукраїнській коморі рівно стільки, скільки потребує сама країна.
XS
SM
MD
LG