Доступність посилання

ТОП новини

Гра слів у Раді безпеки стосовно Північної Кореї триває.


Василь Зілгалов Прага, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати Америки запропонувала у четвер Раді безпеки ООН дещо м‘якший варіант резолюції щодо засудження і покарання Північної Кореї за нещодавній підготовчий ядерний вибух Пхеньяна. Вашингтон хоче, щоб резолюція була ухвалена ще у п‘ятницю за нью-йоркським часом, але незгода з цим проектом Росії і Китаю ставить під сумнів затвердження цієї резолюції до кінця тижня.

Південня Корея -- протести проти північно-корейських ядерних випробувань. Сеул, 12 жовтня 2006 р.
Вашингтон сподівається, що дещо поміркованіший проект резолюції Ради безпеки ООН, запропонований американською делегацією, дасть змогу згладити суперечності з Пекіном та Москвою, які не бажають суворих санкцій супроти свого партнера – Північної Кореї. США усунули із проекту резолюції пункт про можливу військову акцію під егідою ООН супроти Пхеньяна, згідно із пунктом сьомим Статуту ООН, якщо Північна Корея відмовиться виконувати вимоги світової спільноти щодо припинення ядерних приготувань. Натомість перероблений США проект резолюції передбачає лише суворі економічні та інші санкції згідно зі статтею 41 розділу сьомого Статуту ООН, за винятком застосування військової сили. Бо Росія і Китай, боячись регіональної нестабільності, бажають роззброїти Пхеньян лише шляхом мирних переговорів.

Але навіть у переробленому варіанті проекту резолюції Ради безпеки Москві і Пекіну не подобається пункт про міжнародну інспекцію суден, котрі рухаються до берегів Північної Кореї і виходять звідти. Інші пункти резолюції користуються ширшою підтримкою в ООН. Це і щодо заборони постачання до Північної Кореї будь-яких матеріалів, що сприяли б його ядерній програмі, заборона на вивіз Пхеньяном піратської фармацевтичної продукції і пов‘язані з цим незаконні фінансові оборудки, обмеження у пересуванні за кордоном пхеньянських високопосадовців.

Американський представник у ООН Джон Болтон заявив:

"Рада безпеки має намагатися відреагувати на ядерні випробовування того ж самого тижня, коли це сталося. Я не думаю, що тут так багато запитань. Відмінності залишаються, і вони стосуються важливих аспектів резолюції. Ми будемо продовжувати роботу над цим, однак не так довго, щоб втратити можливість для швидкої і твердої відповіді".

Китайський представник в Раді безпеки Ван Ґуанья знову наголошував на "прийнятності" резолюції щодо Пхеньяна. А російський посол в ООН Віталій Чуркіна заявив:

"Ми вважаємо, що це має бути жорстка реакція, але це має бути зважена відповідь".

Північна Корея попередила, що у разі наростання тиску з боку США і військової акції супроти неї вона вживатиме зі свого боку певні контрзаходи. У цей час в Раді безпеки ООН триває дискусія з цього питання.
XS
SM
MD
LG