Доступність посилання

ТОП новини

64-та річниця створення УПА. Протистояння триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Націонал-патріотичні сили готуються відзначити річницю Української повстанської армії. Ліві й проросійські організації загрожують зірвати урочистості. Заявки на проведення акцій у центрі Києва подали вісім політичних сил. Навколо завтрашніх подій багато ідеологічний спекуляцій, прагнень помахати своїми політичними гаслами, і зовсім мало справжньої уваги до вояків УПА.

(Архівне фото) Київ, 15 жовтня 2005 - У столиці України представники НРУ, ветерани УПА, члени партії "Пора" відзначали 63-ю річницю УПА. З ними вступили у сутичку учасники акції протесту проти "реабілітації структур ОУН-УПА, а також проти наступу на канонічне православ'я України", організованої представниками Прогресивної соцпартії України, Компартії України.
Київ ризикує стати свідком повторення минулорічної Покрови. У суботу, коли вояки УПА крокуватимуть Хрещатиком, низка лівих та проросійських організацій планують провести контракцію. Лідер кримських “червоних” Леонід Грач заявляв, що комуністи та їхні союзники намагатимуться зірвати запланований марш на Хрещатику. А ось що з цього приводу каже предводителька прогресивних соціалістів Наталія Вітренко:

“Ми хочемо, щоб прийшли люди, які вдячні визволителям, і вшанували визволителів своєю присутністю на Хрещатику та на Майдані. Ми розуміємо, що фашизм – це зло. Ми проводимо мирну акцію. Але, якщо не дай бог хтось сунеться на нас і захоче побити наших людей, ми дамо відсіч”.

Голова всеукраїнського об''єднання “Свобода” Олег Тягнибок відповідальність за можливі сутички покладає на владу. Оскільки, каже він, заявку на проведення акції до столичної адміністрації подали завчасно. Пан Тягнибок зазначає також, що зірвати Марш УПА спробують і деякі російські організації:

“Минулого року на Майдані були і російські триколори, і російські імперські прапори. Тим паче, вчорашня заява фракції “Родіна”, які мають намір вимагати від Госдуми відповідного звернення до української влади, щоб заборонили відповідні святкування та українські патріотичні організації, які виступають за визнання ОУН УПА борцями за Незалежність України. І Рогозін заявляв, що має приїхати на завтрашні заходи в Київ. Це є неймовірні речі. Росія, яка отримала добрячого наганяя від Грузії, хоче відігратися на Україні”.

Президент Віктор Ющенко неодноразово закликав радянських воїнів війни та вояків УПА примиритися.

Сьогодні ж це зробив віце-прем’єр міністр Дмитро Табачник. Такий крок уряд вітатиме, каже пан Табачник:

“Буде не лише вітати, але вважати, що це правильний крок. Але, силоміць звести ветеранів і примусити їх обнятися – я думаю, що ми не можемо і не маємо морального права. Вони є нині у такому віці, що, на мою думку, вони заслуговують, в першу чергу, на соціальний захист і підтримку, щоби їхню душу не ятрили певними примусовими діями, щоби їхню душу і сумління залишили у спокої. Хто знайде в собі сили обнятися – ми будемо вдячні за цей крок”.

Минулого року під час маршу вояків УПА на Хрещатику мiж нацiонал-патрiотами й лівими сталося зіткнення, пiд час якого правоохоронці силоміць розтягували демонстрантів.

За ідеологічною метушнею доля самих вояків Української Повстанської Армії, котрі билися за волю своєї Батьківщини, здається обходить дуже небагатьох. Сьогодні в Києві більше згадували не їх, а чотири тисячі міліціонерів, які забезпечуватимуть громадський порядок у суботу.
XS
SM
MD
LG