Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відкрито перший мультимедійний музей ікон.


Єва Поштар Варшава, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У містечку Супрасль, що у Підляському регіоні, відкрили найсучасніший у Польщі музей ікон. Одна третина з близько півтори тисячі ікон, представлених у музеї, доступна глядачам за допомогою мультимедійної презентації.

Відвідувачі Музею ікон у Супраслі тепер не оглядають експонати традиційним способом. Важливу роль у презентації ікон мають світло і звук. Кожен відвідувач музею може подивитись виставку індивідуально, адже коли чути коментар із плейєра у навушниках, не потрібен екскурсовод. Глядачі мають також змогу подивитися, як малюють ікони.

Директор музею Анджей Леховський сказав Радіо Свобода, що мультимедійний музей – це спосіб наблизити церковне мистецтво до молодих відвідувачів, які звикли до сучасних новинок:

"Ми не змінюємо історичного контексту ікон. Ми змінюємо спосіб їхньої презентації. За допомогою сучасних способів презентації хочемо показати традицію. Не маємо наміру її змінювати. Та щоб представити в доступний спосіб сучасній молодій людині минуле, треба показувати його за допомогою сучасних засобів".

У мультимедійному музеї ікон у Супраслі розташована найбільша експозиція ікон у Польщі. Працівники музею збирали ікони роками: від приватних власників, на аукціонах тощо. Частину експонатів музею передали митники, які вилучили їх у контрабандистів на кордоні. Музей ікон у Супраслі займає частину приміщень православного чоловічого монастиря – Супраської Лаври. Директор Анджей Леховський згадує про історичні зв’язки цього монастиря з Києвом: у 16-ому сторіччі місцевий православний єпископ Йосиф Солтан став київським митрополитом. Сьогодні в Україні фрески Супраської Лаври фахівці розглядають як канон руського мистецтва, додає директор музею Анджей Леховський. Подібний спосіб презентації ікон готують у Перемишлі в Підкарпатському регіоні Польщі. Вони мають що показати, бо в музейних сховищах Перемишля і Ланцута найбільша в Польщі збірка ікон з Лемківщини, Бойківщини і Надсяння. Проект здійснять на кошти Євросоюзу. Говорить директор Перемишльського відділення Національного музею, Єжи Ольбромський:

"Ми хочемо здійснювати проект утворення мультимедійного музею культурної спадщини Єврорегіону "Карпати". Цей проект будемо творити спільно із українськими музеями. Почали від співпраці із Етнографічним музеєм у Львові".

Фахівці наголошують, що виставки ікон із Супраслі та Перемишля не можна буде дивитись у домашніх комп''ютерах. На сайтах виставили лише каталог фондів українських і польських музеїв. Адже ніщо, навіть інтернет, не замінить безпосереднього контакту з мистецтвом, вважають польські музейники.
XS
SM
MD
LG